Cum a fost descoperit focul

De: Carmen Ulian / 31.05.2016, 00:00
Cum a fost descoperit focul
Focul este cunoscut omului din cele mai vechi timpuri, de pe vremea când locuia în peșteri.

În peșterile din Europa locuite de oameni care au trăit cu sute de ani în urmă au fost descoperite printre pietre cărbune și bucăți de os carbonizat. Aceasta evidențiază faptul că ei foloseau focul.

Dar cum au învățat ei să facă focul? Noi putem doar ghici. Primii oameni poate au observat că lovind pietrele pe care le aveau în peșteră ies scântei. Sau că se întâmplă ceva atunci când freci mai mult timp lemnul. Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat de la prima generație.

Deși este o formă primitivă de a face focul, metodele lor sunt folosite și astăzi, atunci când nu ai la îndemână chibrit, brichetă sau alte obiecte ajutătoare. Și astăzi, în câteva triburi din Alaska vei găsi că se face focul la fel ca pe vremuri – ei pun sulf pe pietre și le freacă între ele. Când iau foc adaugă iască sau alte materiale.

În India și China se face focul cu o bucată de ceramică se bate un băț de bambus. Eschimoșii folosesc pentru a face focul o bucată de quarț și una de pirită de fier. Indienii nord americani freacă două bețe unul de altul pentru a face focul. În Grecia și Roma Antică se folosea un tip de lentilă pe care o numeau geamul de foc, cu ajutorul căreia captau razele soarelui și ajuta la aprinderea focului.