Cum a fost descoperită o frescă celebră realizată de Da Vinci

De: Gabriela Voicu / 13.03.2012, 09:55
Cum a fost descoperită o frescă celebră realizată de Da Vinci
Un mesaj secret ascuns într-o pictură i-a condus pe specialiști spre o descoperire de excepție: una din cele mai importante fresce realizate de Leonardo da Vinci.

Asemeni filmului „Codul lui Da Vinci”, un mesaj secret a dus la descoperirea uneia din cele mai importante fresce realizate de Leonardo da Vinci.

Pictura murală s-ar afla într-un compartiment secret, sub o altă frescă mai recenta, pe unul din peretii celebrului Palazzo Vechio din Florenta.

Istoricii credeau că această pictură a fost distrusă de un incendiu în secolul al XVI-lea, dar de fapt a fost protejată, fiind ascunsă sub altă frescă.

Pentru prima dată după 400 de ani, capodopera va fi scoasă la lumină. Deocamdata însă, nimeni nu a văzut-o.

Restauratorii au introdus o cameră „endoscopică” printr-o gaură în perete și spun că au gasit acolo urme din pigmenții pe care îi folosea Leonardo da Vinci.

Modul în care a fost gasită această „încapere secretă” pare despins din filme. În anul 1970, arheologul Maurizio Seracini a observat pe pictura murală a lui Giorgio Vasari câteva cuvinte gravate: „cerca trove” („caută și vei găsi”).

De atunci, echipa condusă de el a scanat peretele, căutand locul exact unde ar putea fi ascunsă capodopera lui da Vinci. Recent, Seracini a reușit să obțină o mostră din „camera ascunsă” în spatele picturii și vrea să continue testele.

„Batalia de la Anghiari” a fost pictată de Leonardo în anul 1505 și înfățișa lupta dintre Republica Florenta si Milano.