Cum a mutat Ceaușescu un bloc din Alba Iulia, cu locatarii în el! (Foto)

De: Dragos Tanase / 12.10.2014, 09:00
În primăvara anului 1987, translarea blocului A2, de pe Platoul Romanilor din muncipiul Alba Iulia, a fost un eveniment fabulos pentru comunitate. Un colos de 7.600 de tone, cu 80 de apartamente!

S-au scurs 25 de ani de atunci și puțini dintre tinerii de azi știu că translarea de atunci a salvat din calea „sistematizărilor” blocul A2 cu 80 de apartamente.

Aceasta a fost una dintre soluțiile de atunci, pentru a deschide Bulevardul Transilvaniei, oferită de prof. dr. ing. Eugen Iordăchescu, de la Institutul „Proiect” București – omul care a salvat mai multe clădiri (blocuri și lăcașuri de cult) de frenezia arhitectonică a lui Nicolae Ceaușescu.

El este inventatorul metodei translației imobilelor și a mutat de-a lungul carierei sale 29 de clădiri, dintre care 13 sunt biserici sau mănăstiri.

Blocul A2, cu o lungime de 100 de metri și o greutate de 7.600 de tone, era amplasat perpendicular pe B-dul Transilvaniei, un important ansamblu urbanistic de pe Platoul Romanilor.

Mutarea blocului s-a făcut fără probleme, în timp ce curioșii de la fața locului priveau uimiți cum… se mișcă blocul, cu tot cu locatari. Doar familiile de la parterul clădirii au fost nevoite să-și părăsească pentru un timp locuințele, restul au privit din balcoane mutarea construcției cu o înălțime de 17 metri și lățimea de 12 metri, care a fost despărțită în două clădiri independente.

Fiecare corp al construcției a fost susținut de un cadru purtător, o platformă de beton, care a fost ridicată cu ajutorul unor prese. Platforma era așezată pe roți și se deplasa pe șine, fiind împinsă de dispozitive hidraulice comandate de la un pupitru electric.

În 27 mai 1987, la ora 8.35, a început translarea. În ziarul Unirea, Sebastian Truța consemna: „Primul segment al blocului A2, cu 40 de apartamente, situat pe B-dul 6 Martie, nr. 89, s-a desprins de fratele geamăn și a început să ruleze spre o altă destinație. Întreaga „călătorie” a durat doar 5 ore și 40 de minute, pe o axă înclinată de 33 de grade, 50 minute și 40 de secunde. Translarea s-a făcut cu o retragere și în același timp o distanțiere a celor două tronsoane, de 55 de metri. Deplasarea a avut loc fără niciun incident. Pe toată durata translării locatarii au rămas în case, gospodinele și-au văzut de treburi în bucătărie, copiii s-au jucat în camerele lor. A fost un moment unic să aluneci pe nesimțite cu întregul bloc de pe B-dul 6 Martie, pe B-dul Transilvaniei. Zeci de locatari au ieșit pe balcoane, consumând în liniște o cafea sau o bere. O gospodină mai inspirată a așezat pe muchia balconului un pahar plin cu apă, demonstrând că mișcarea a fost așa de lină că nu s-a vărsat niciun picur de apă, deși a fost cea mai rapidă translare care a avut loc vreodată. A urmat mutarea celui de-al doilea tronson geamăn. În final, distanța dintre cele două tronsoane ale blocului A2 s-a mărit la 55,75 metri, spațiu suficient pentru încântătoarea esplanadă a B-dului Transilvania, ce desfată ochiul cu noua geografie urbană”.

Autorul invenției, ing. Iordachescu, nu s-a temut niciun moment de vreun accident, chiar dacă blocul era conectat la rețelele de apă, gaz, canalizare și electricitate, pentru că nimeni nu s-a abătut de la regulile stabilite de el.

Astăzi, blocul A2 se află pe noul său amplasament, iar Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc veghează noile ansambluri arhitecturale din zonă.

Totuși, nu la fel s-a intamplat cu un bloc de garsoniere din vecinătate, care a fost demolat, în locul lui fiind construit un bloc mult mai modern.