Cum afectează consumul de alcool în timpul sarcinii IQ-ul copilului

De: Gabriela Voicu / 15.11.2012, 18:36
Cum afectează consumul de alcool în timpul sarcinii IQ-ul copilului
Copiii ale căror mame au băut mai mult de două pahare cu alcool pe săptămână în timpul sarcinii aveau la vârsta de opt ani IQ-ul mai mic decât ceilalți copii din generația lor.

Chiar și cantitățile mici de alcool consumate în timpul sarcinii pot influența negativ IQ-ul copilului.

Potrivit unui nou studiu, femeile care beau mai mult de două pahare cu vin pe săptămână în timpul sarcinii au născut copii al căror IQ, la vârsta de opt ani, era mai mic decât al copiilor cu mame care nu au consumat alcool.

Cercetarea a fost realizată de academicieni de la universitățile din Bristol și Oxford, pe un esantion de 4.000 de mame și copiii lor, iar rezultatelor vor fi publicate în jurnalul științific PLOS ONE. Copiii ale căror mame au băut mai mult de două pahare cu alcool pe săptămână aveau la vârsta de opt ani IQ-ul mai mic cu 1,8 puncte decât ceilalți copii din generația lor.

Când cineva bea alcool, etanolul este transformat în acetaldehida de enzime. Variațiile genetice care codifică aceste enzime determină diferențe la nivelul metabolizării etanolului.

în cazul metabolismului „leneș”, alcoolul persistă și ar putea afecta fătul, în timp ce metabolismul rapid protejează împotriva dezvoltării anormale a creierului fătului, pentru că alcoolul este transmis către el în cantități mai mici.

Organizațiile medicilor pediatri și ginecologi au arătat că susțin abstinența pe perioada sarcinii din cauza potențialelor efecte negative pe care alcoolul le are asupra copiilor.