Cum arată prima fotografie postată pe internet

De: Gabriela Voicu / 11.07.2012, 13:40
Ai crede că prima imagine încărcată vreodată pe internet exprimă mai mult decât 1.000 de cuvinte. Ei bine, nu este chiar așa...

Prima poza publicată vreodată pe internet este cât se poate de banală. Imaginea prelucrată în Photoshop aparține formației Les Horrible Cernettes, o trupă pop alcătuită din angajate ale Centrului European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN).

Este, evident, o poză lipsită de calități artistice, dar a făcut istorie. Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

Dacă nu am ști că are 20 de ani, am putea jura că vedem o imagine ca oricare alta, așa cum apar și pe Facebook în fiecare zi, semn ca utilizatorii de internet nu au evoluat prea mult…

Mai jos puteți vedea originalul imaginii.

De altfel, nici prima fotografie color nu exprimă prea multe.

A fost realizată în anul 1861 de fotograful englez Thomas Sutton, prin punerea în practică a unei teorii enunțate de celebrul fizicianul James Clerk Maxwell în anul 1855. Este vorba despre tehnica Sutton-Clerk, care constă în folosirea a trei filtre separate de culoare (roșu, verde, albastru) și in combinarea lor într-o singură imagine.

Poza a apărut după doar două decenii de când primii oameni au fost fotografiați și înfățișează o fundă din stofă cu carouri.

Sutton a realizat-o ca material ilustrativ pentru una dintre conferințele lui Maxwell.