Cum arată primul oraş din România şi ce vestigii istorice poţi vizita în zonă – FOTO

De: Cătălina Matei / 24.08.2016, 14:56
Cum arată primul oraş din România şi ce vestigii istorice poţi vizita în zonă - FOTO
Cel mai vechi oraş de pe teritoriul României, Cetatea Histria, este o necunoscută pentru turişti.

Cetatea Histria este situată la 57 kilometri de oraşul Constanţa. După ce traversezi staţiunea Mamaia, Năvodari, Corbu şi Săcele te îndrepţi către Istria. Din păcate, obiectivul turistic nu e promovat deloc pe litoralul românesc.

La Cetatea Histria se ajunge cu maşina sau cu autobuzul din Constanţa. Călătoria cu autobuzul durează o oră, iar la finalul ei turiştii găsesc un panou ruginit. Sunt informaţi că vor merge 7 kilometri pe jos.

În situl arheologic nu numai că nu sunt ghizi, dar nu sunt nici panouri cu informaţii, potrivit digi 24. Cetatea Histria va fi restaurată anul viitor, potrivit declaraţiilor edililor judeţului.

Ce poţi admira

Prima colonie grecească de la Pontul Euxin se întinde pe 67 de hectare. În decursul celor peste 1.300 de ani de locuire neîntreruptă oraşul construit pe ţărmul actualului Sinoe a fost apărat de 5 ziduri de incintă succesive, corespunzând marilor etape istorice traversate de-a lungul existenţei sale.

După 13 secole de locuire, cetatea a fost distrusă de atacuri în secolul VII după Hristos, după ce a suferit mai multe distrugeri în decursul timpului: în timpul expediţiei lui Darius, a lui Filip Macedoneanul, de alianţa carpo – gotică. În interiorul aşezării au fost descoperite în decursul timpului temple şi altare greceşti, terme romane, basilici, locuinţe particulare, dar şi o catedrală episcopală. 

Foto Facebook