Cum arătau stațiile de metrou din New York acum 100 de ani (Video)

De: Gabriela Voicu / 22.07.2013, 14:30
Cum arătau stațiile de metrou din New York acum 100 de ani (Video)
V-ați întrebat cum arătau stațiile de metrou din SUA în urmă cu 100 de ani? Deși unele lucruri nu s-au schimbat prea mult, perioada respectivă are cu siguranță un farmec aparte.

Analizând planul de extindere a rețelei metrourilor din New York, care va fi finalizată în 2015, putem spune că a construi stații de metrou nu este una dintre cele mai ușoare sarcini. Asta face ca perioada de acum un secol, când metrourile actuale începeau să fie funcționale, să pară tot mai fascinantă, deși stațiile nu arătau foarte diferit.

Reprezentanții Library of Congress au explicat contextul videoclipului de mai jos, în care putem vedea cum arătau stațiile de metrou acum 100 de ani: camera de filmat se afla în fața unui metrou din NY, situat la rândul său în fața altui metrou, pe aceeași linie. Luminozitatea este asigurată de o mașină construită special și plasată pe o linie paralelă. În momentul filmării, stația de metrou avea doar șapte luni de când fusese inaugurată, la 27 octombrie 1904. Traseul metroului începe la 14th Street (Union Square), urmând ruta cunoscută și astăzi, și se încheie la Grand Central Station, construită de Cornelius Vanderbuilt în 1869. Stația Grand Central de astăzi a fost finalizată abia în 1913.

În prezent, metoda de filmare ar fi cu mult mai simplă, iar unele stații ar avea WiFi, pentru ca utilizatorii să poată încărca pe internet înregistrările. Dar, ce ar fi de spus despre oamenii grăbiți care se plimbă neîncetat pe peroane? Acesta este cu siguranță unul dintre puținele lucruri care nu se vor schimba niciodată…