Cum au ajuns melcii să aibă cochilii?

Apropo.ro / 13.01.2015, 17:00
Cum au ajuns melcii să aibă cochilii?
Toată lumea știe că melcii sunt protejați de niște cochilii, dar puțină lume știe cum s-au ales, exact, melcii cu aceste cochilii.

Animalele cu corp moale, protejat de cochilie, se numesc moluște. Există tot felul de moluște, în funcție de numărul de cochilii existente. Unele moluște au două cochilii, în această grupă fiind incluse stridiile și scoicile. Alte moluște au o singură cochilie, aici fiind incluși melcii. Melcii își dezvoltă cochiliile ca orice alte moluște. Cochilia reprezintă scheletul melcului. Cochilia este parte din animal, melcul atașându-se de ea cu ajutorul unor mușchi.

Melcul nu-și poate părăsi cochilia. Cu cât crește corpul, cu atât cochilia devine mai mare și mai puternică. Cochilia este calcaroasă și construită de moluscă în sine. Desigur, molusca habar nu are că își construiește, practică, o căsuță a ei. Anumite glande au abilitatea de a prelua calcarul din apă și să-l depoziteze la baza și în interiorul cochiliei. Glandele conțin coloranți, astfel că o cochilie poate fi dungată, pătată sau de o singură culoare. Cele mai multe moluște trăiesc în apa mării. Moluștele cu două cochilii nu pot trăi în afara apei. Totuși, melcii au nevoie de aer, astfel că trăiesc în zonele umede de pe uscat. Oamenii de știință estimează că există peste 80.000 de tipuri de melci în întreaga lume.