Cum au apărut dansurile sociale?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Cum au apărut dansurile sociale?
Dansul a existat, sub o formă sau alta, încă de la începutul civilizației. Popoarele primitive au început să danseze imitând animalele sau forțele naturii, iar dansurile religioase au făcut parte din civilizație din cele mai vechi timpuri.

Dar dansurile sociale sunt cu totul altceva. Sunt practicate doar din pură plăcere. Surprinzător, acest stil de dans are o istorie lungă. De fapt, grecii antici erau foarte pasionați de dans ca o distracție socială. Aristotel de exemplu credea că manierele se reflectă în felul cum dansezi. Cicero care era de fapt un orator excelent, a avut de spus despre dans: „Niciun om nu dansează când este nebăut, decât dacă nu cumva este nebun, nici în singurătate sau la o petrecere sobră, dansul este cel din urmă companion al petrecerilor prelungite, a ocaziilor cu fast și de rafinament.”

La greci se dansa la toate bancheturile și festivități. Dansul era o parte atât de mare în viață grecilor antici încât și Socrates și Platon au aprobat-o. Dansul, ca artă social, era cunoscut în Egipt de mai bine de 4.000 de ani. În India, de asemenea, dansul a există sub formă de divertisment încă de la începuturi, deși multe dansuri aveau semnificații religioase.

O altă țara în care dansul social era practicat este Spania, deși multe din mișcările de dans se poate să fi avut origini arabe. Țara în care dânsul social s-a dezvoltat așa cum îl știm este Franța. Deși multe din tipurile de dans sunt originare din alte țări, ele au fost perfecționate de către francezi. Chaterine de Medici a fost prima responsabilă pentru asta, ea iubea dansul, iar gusturile ei în ale dansului s-au răspândit de la curtea roială la case particulare.

La Versailles, sub comanda lui Ludovic al XIV-lea, dansurile sociale au prins culmi înalte. Balete magnifice erau organizate și cei mai buni compozitori ai acelor timpuri erau invitați pentru a crea muzică ca lumea să danseze la curtea regală.