Cum au apărut filmele

De: Marian Andrei / 16.03.2015, 20:15
Cum au apărut filmele
Ideea de a creea iluzia mișcării își are inceputurile în anii 1800, când au fost făcute experimente pentru folosirea fotografiilor în acest scop. Pasionații ideii au folosit baterii de aparate de fotografiat care au surprins imagini secvențiale al unui cal în mișcare.

În 1880 a fost inventată rola de film, iar curând după aceea camerele care fotografiau câte o imagine pe banda de film și aparatele care proiectau imaginile cu aceeași viteză cu care au fost fotografiate, reproducând acțiunea.

Prima proiecție cinematografică publică a unui film a avut loc la Paris, filmul fiind La Sortie de l’usine Lumière à Lyon (Ieșirea din Uzinele Lumière din Lyon). 

Astfel, data de 28 decembrie 1895 marchează nu numai prima proiecție cinematografică ci și nașterea unei noi arte, arta cinematografică, cea de-a șaptea artă cum mai este cunoscută, și a unei noi industrii, industria cinematografică.

Filmul a fost multă vreme socotit ca un amuzament de bâlci, tratat cu dispreț de oamenii serioși. Mulți din cei care au contribuit la temelia acestei noi forme de exprimare, și-au început activitate exploatând câte un nickel odeon (în traducere liberă templu al artei de doi bani), cinematograful de mai târziu.