Cum au readus la viata medicii un baietel de doi ani

Apropo.ro / 08.12.2011, 17:20
Cum au readus la viata medicii un baietel de doi ani
O echipa de medici americani a salvat viata unui baietel de 2 ani prin procedura numita hipotermie terapeutica.

Caleb Teodorescu, in varsta de doi ani, este fiul unui cuplu de romani stabiliti in Phoenix, Arizona. Micutul a fost in ghearele mortii dupa ce a cazut intr-o piscina, iar inima lui nu a mai batut timp de 40 de minute.

Datorita unei echipe de medici americani, pustiul este azi viu si nevatamat. Caleb a fost readus la viata in urma unei proceduri care presupune reducerea functiilor vitale prin scaderea temperaturii corpului.

Mama lui, Mihaela Teodorescu, l-a gasit plutind in piscina, cu fata in jos, fara puls, dar datorita medicilor pediatri de la Banner Thunderbird Medical Center, din Glendale, el a fost salvat si nu are sechele.

Caleb Teodorescu si tatal lui

Caleb a fost dus imediat la terapie intensiva unde a intrat in grija doctorului Corey Philpot, care i-a administrat o serie de medicamente pentru stimularea cirulatiei sangelui. Specialistul a fost ingrijorat de efectele pe care le-ar fi putut avea tratamentul, mai precis de faptul ca acesta ar putea afecta creierul copilului, asa ca l-a supus unei proceduri numite hipotermie terapeutica. Practic, functiile vitale au fost incetinite, inclusiv cea a creierului.

„Terapia prin hipotermie incetineste functiile corpului. I-am scazut temperatura corpului la 32 de grade si i-am indus starea de hibernare pentru a preveni eventuale afectiuni ale creierului”, a explicat Philpot.

Dupa ce a stat 24 de ore inghetat, corpul copilului a fost readus la temperatura normala, iar dupa patru zile starea lui s-a imbunatatit vizibil.