Cum cred românii că putem ieși din criză

De: Gabriela Voicu / 30.04.2013, 17:00
Cum cred românii că putem ieși din criză
De 1 Mai, românii cred că doar prin muncă putem ieși din criză, dar vor să celebreze această zi prin repaos.

Peste 80% dintre români consideră că doar prin muncă și efort România poate ieși din criza economică, arată o cercetare recentă. Cu toate acestea, 3 din 5 români spun că 1 Mai trebuie sărbătorit prin repaos și odihnă.

Un studiu online realizat în preajma zilei de 1 Mai, pentru a cerceta atitudinea românilor față de muncă și angajatori, a scos la iveală că 80,6% dintre români sunt convinși că actuala situație economică poate fi depășită doar prin muncă. În ceea ce privește principala motivație față de muncă, aproape jumătate dintre români (44,5%) declară că vin la serviciu pentru salariul lunar, în timp ce 32% spun că muncesc din pasiune. La studiu au participat peste 5.800 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani.

Românii se consideră mai degrabă un popor harnic (55,4%) decât leneș (44,6%). Ca modele de urmat, aceștia cred că germanii (44,5%), japonezii (35,12%) și chinezii (13,42%) sunt printre cele mai muncitoare popoare.

Întrebați despre relația dintre mediul privat și sectorul public, cei mai mulți români (peste 62%) consideră că angajații de la stat muncesc mai puțin decât cei din sectorul privat, în timp ce 29% sunt de părere că toți românii muncesc la fel de mult. Doar 8,5% dintre români sunt de părere că angajații de la stat muncesc mai mult decât cei de la privat.

Showbiz.ro te trimite la EROS SHOW! Vrei și tu?

Unul din trei români muncește ore suplimentare cel puțin o dată pe săptămână (31,8%), în timp ce 17,8% dintre aceștia petrec un weekend la birou o dată pe lună, iar 12% se duc în weekend la birou o dată pe trimestru. Doar 8% dintre români nu se abat de la orarul de muncă stabilit cu angajatorul. Deși lucrează ore suplimentare, doar 12,8% dintre români declară că sunt întotdeauna plătiți corespunzător pentru acestea, în timp ce 21,8% sunt remunerați ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de muncă. Unul din trei români, pe de altă parte, lucrează ore suplimentare fără a fi plătit corespunzător.

În ceea ce privește relația șef-angajat, românii sunt de părere, într-o măsură covârșitoare, că, pentru a menține o atmosferă pozitivă la locul de muncă este foarte importantă comunicarea angajator-angajat (98,6%). Ședințele sunt încă cel mai utilizat instrument de comunicare dintre șefi și angajați (48,2%), urmate la mare distanță de newsletterele interne (17,5%) și evenimentele organizate în cadrul companiei (15,25%)

Românii nu au o percepție pozitivă despre patroni, 68,9% dintre respondenți spunând că aceștia din urmă nu sunt modele de urmat în spiritul respectului față de muncă.

Având în vedere că vine 1 Mai, participanții la sondaj au fost întrebați care consideră că ar fi cea mai potrivită metodă de a sărbători Ziua Internațională a Muncii. Peste jumătate dintre aceștia au declarat că aceasta trebuie celebrată prin repaos (61,5%), în timp ce un procent important, 21,8%, consideră că ziua de 1 Mai ar trebui sărbătorită prin muncă în folosul comunității. Cu toate acestea, peste jumătate dintre români declară că nu au făcut niciodată muncă în folosul comunității, în timp ce 7,6% sunt total împotriva ideei de muncă în folosul comunității.

Sondajul „Atitudinea românilor față de muncă” s-a desfășurat în perioada 25 – 29 aprilie 2013 pe un eșantion de 5887 de respondenți, cu vârste peste 18 ani, utilizatori de internet, din mediul urban.