Cum cresc algele?

De: Dragos Tanase / 24.01.2015, 19:05
Cum cresc algele?
Cei care au deținut un acvariu au observat, probabil, reziduul verde care pare să se dezvolte de nicăieri. Acelea sunt algele. Iar atunci când mergi să înoți în anumite lacuri, există vegetații alunecoase care se împiedică de picioarele tale. Acelea sunt tot alge.

Există mii de tipuri de alge, iar acestea cresc peste tot, în jurul lumii – în bălți, în lacuri, în râuri, chiar și în oceane. Acestea merg de la reziduuri buretoase și fine până la vegetații marine rezistente, ce pot avea o lungime de peste 30 de metri.

Algele sunt printre cele mai primitive forme de plante vii. Unele rămân la stadiul de celule independente. Altele se unesc și capătă un aspect de sfori lungi, iar alte tipuri de alge formează grupuri și, chiar, o rețea de celule. Totuși, anumite specii se despart de grupuri, pentru a forma noi colonii.

Toate algele conțin o substanță verde numită „clorofilă”, care le permite să absoarbă razele solare și să creeze propria hrană. Aceasta este diferența dintre alge și plante fungioase, o familie apropiată lor.

Cea mai comună formă de alge verzi este reziduul din piscinele nefolosite. Unele alge de dimensiuni mai mari, care se găsesc în oceane, conțin și un pigment gălbui-maroniu, pe lângă clorofilă. O parte din aceste alge maronii conțin cozi atât de rezistente, încât pot fi folosite ca sfori, în timp ce altele conțin iod.

Algele roșii sunt niște plante fascinante, foarte delicate și cu diferite tipuri de roșu. Uneori, ele sunt atât de numeroase încât schimbă culoarea apei în care trăiesc, așa cum o fac cele din Mare Roșie.

Algele calcificate conțin mici cruste. Pe măsură ce acestea mor, crustele cad pe fundul apei și formează depozite groase, chiar și de câțiva metri.