Cum devenim obosiți?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Cum devenim obosiți?

Oboseală poate fi considerată un fel de intoxicare. Atunci când un mușchi din organism funcționează, se produce acid lactic. Dacă eliminăm acidul lactic dintr-un mușchi obosit, e capabil să înceapă să lucreze imediat. În cursul unei zile ne otrăvim cu acid lactic.

Există și alte substanțe pe care organismul nostru le produce, cunoscute că „toxine de oboseală”. Sângele le transportă prin organism, astfel încât nu numai mușchiul să se simte obosit, ci și întreg corpul, în special creierul.

Oamenii de știință au făcut un experiment interesant despre oboseală. Dacă un câine este forțat să alerge până este extenuat și adoarme, iar sângele său este apoi transfuzat în corpul unui alt câine, câinele care tocmai a fost injectat devine obosit și adoarme instant. Dacă sângele unui câine proaspăt trezit este transfuzat unui câine obosit, sleit de puteri, câinele se va trezi instant, fără oboseală.

Dar oboseala nu este doar un proces chimic, este totodată și un proces biologic. Nu putem elimina pur și simplu oboseala, trebuie să permitem celulelor din corp să se odihnească. Daunele corpului trebuiesc reparate, celulele nervoase ale creierului trebuiesc „reîncărcate”, articulațiile din corp trebuie să înlocuiască lubrifianții folosiți. Somnul va fi întotdeauna necesar ca o modalitate de a restabili energia corpului după oboseală.

Cu toate acestea, există un lucru interesant de amintit despre procesul de odihnă. De exemplu, o persoană care a muncit din greu la birou pentru câteva ore, este posibil să nu vrea să stea întins când este obosit. Ar prefera să se plimbe. Sau copii care se întorc de la școală și vor să iasă afară să se joace… nu să stea și să se odihnească. Motivul este că, în cazul în care doar o anumită parte a corpului este obosită, cum ar fi creierul, ochii, mâinele sau picioarele, cea mai bună metodă de a le face să fie fresh din nou este făcând celelalte părți ale corpului să fie active.

Ne putem odihni făcând activitate! Activitatea crește respirația, sângele circulă mai repede, glandele sunt mai active, iar deșeurile sunt eliminate din partea obosită a corpului. Dar dacă ești cu totul extenuat, cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să dormi.