Cum influențează orașele starea vremii din regiuni aflate la distanțe de mii de kilometri

Apropo.ro / 28.01.2013, 15:45
Cum influențează orașele starea vremii din regiuni aflate la distanțe de mii de kilometri
Căldura degajată de activitățile urbane și de transportul din orașe modifică pe plan local curenții de aer și poate avea o influență asupra temperaturii din regiuni situate la distanțe de câteva mii de kilometri, afirmă autorii unui nou studiu.

Publicat duminică în Nature Climate Change, acest studiu ar putea descifra o enigmă legată de climă: care este motivul pentru care anumite regiuni din emisfera nordică au parte de ierni mai blânde decât prevăd modelele climatice computerizate?

Orașele generează mai multă căldură, prin intermediul transporturilor, al clădirilor și al energiei utilizate pentru încălzire și pentru aparatele de aer condiționat.

Cercetătorii americani, folosind modele computerizate, au studiat efectele pe care le are această căldură „pierdută”, care nu îi afectează doar pe locuitorii din orașe.

Această căldură este vehiculată de curenții de aer din orașe, ducând la creșterea debitelor acestora. Acei curenți pot să transporte căldura spre regiuni îndepărtate și să genereze astfel o creștere a temperaturii cu 1 grad Celsius, afirmă cercetătorii de la Universitatea California din San Diego, Universitatea Florida și Centrul Național pentru Cercetări Atmosferice (National Center for Atmospheric Research/ NCAR).

Modelul alcătuit de savanții americani atestă o încălzire, toamna și iarna, în regiuni întinse din nordul Canadei, în Alaska și în nordul Chinei. În Europa, modificarea curenților atmosferici are în schimb ca efect răcirea pe plan local a unor regiuni, mai ales în timpul toamnei.

Efectul pe care îl are acest fenomen asupra temperaturilor globale rămâne însă neglijabil, producând o încălzire medie de doar 0,01°C la scară planetară.

Tags: