Cum înghit oamenii?

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Cum înghit oamenii?
Procesul de înghițire a mâncării este unul destul de complicat.

El implică nervuri, mușchi, ligamente și glande. La acest proces participă și laringele, omulețul, epiglota, cerul gurii, limba, buzele, nasul, plămânii, diafragma, mușchii abdomenului și creierul!

Mai întâi, dinții taie și pisează mâncarea, care este înmuiată de salivă. Limba frământă mâncarea și formează boluri (pastile de dimensiuni mari). Atunci când înghițim, partea din spate a cerului gurii se ridică, pentru ca hrana să nu pătrundă în nas.

Apoi, mâncarea ajunge în laringe. Aici, partea de sus a traheei se deschide. Pentru a împiedica mâncarea să intre în trahee, epiglota – rădăcina limbii – coboară și acoperă intrarea în trahee. Bolul de mâncare trece, apoi, în esofag, care are o lungime de 25 de centimetri.

Pereții esofagului sunt formați din fibre musculare. Mâncarea este împinsă de-a lungul esofagului de contracțiile pereților. Lichidul coboară rapid în esofag – în circa 8 secunde. Înghițirea mâncării nu înseamnă doar transportul ei până în stomac, ci este o acțiune de ordin muscular. De aceea, este posibil să mâncăm și să bem stând cu capul în jos.

Cum se contractă mușchii în timp ce înghițim? Pereții canalului alimentar conțin nervuri ce reacționează atunci când simt prezența mâncării. Mâncarea atinge pereții unui canal, stimulează nervurile, iar ei fac mușchii să se contracte – împingând mâncarea mai departe.