Cum își schimbă culoarea un cameleon?

Apropo.ro / 23.01.2015, 19:00
Cum își schimbă culoarea un cameleon?
V-ați întrebat vreodată cum și de ce reușește cameleonul să-și schimbe culoarea? Specialiștii au ajuns la următoarele concluzii.

Cum ajunge un cameleon să-și transforme culoarea din verde strălucitor într-un gri închis sau cum ajunge să aibă pete galbene? Oare a fost înzestrat de natură cu un sistem automat de schimbare a pielii pentru a se adapta la peisaj oriunde se duce? Un lucru cât se poate de ciudat este că abilitatea cameleonului de a-și schimba culorile nu este dată de mediul înconjurător. Cameleonul nu este interesat câtuși de puțin de mediul înconjurător. Pielea cameleonului este transparentă.

Sub pielea acestuia se găsesc celule ce conțin coloranți galbeni, negri și roșii. De fiecare dată când aceste celule se contractă sau se dezvoltă, observăm o schimbare de culoare a cameleonului. Dar ce pun în mișcare celulele respective? Când cameleonul devine agitat sau speriat, sistemul nervos trimite un mesaj celulelor. Agitația îl face pe cameleon să se închidă la culoare, în timp ce frica îl face să aibă o culoare palidă și să dezvolte pete galbene.

Culoarea cameleonului depinde și de lumina soarelui. Dacă soarele este puternic, celulele cameleonului se înnegresc. Temperaturile ridicate, apărute deși soarele nu este foarte strălucitor, îl fac pe cameleon să preia culoarea verde. De asemenea și temperaturile scăzute îl fac pe cameleon să preia culoarea verde. Întunericul îl face pe cameleon să dezvolte o culoare albicioasă, cu pete galbene. Deci iată că lucruri variate precum emoțiile, temperatura sau căldura și nu culorile întâlnite în mediul înconjurător afectează sistemul nervos al cameleonului și îl fac pe acesta să preia diferite culori. Aceste schimbări de culoare îl fac pe cameleon să devină invizibil și să scape de inamici precum șerpii sau păsările. Și pentru că este o reptilă ce se deplasează cu o viteză foarte mică, cameleonul are nevoie de un asemenea sistem de apărare pentru a-și proteja viața.