Cum ne închinăm corect: Învață cum se face semnul crucii

De: Dragos Tanase / 10.04.2012, 17:20
În biserică, pe stradă sau în mijloacele de transport în comun vedem mereu oameni care se închină. Fie că sunt ortodoxi sau catolici, credincioșii își fac semnul crucii! Dar, oare, se închină corect? Apropo.ro îți propune un tutorial, în acest sens...

Chiar daca suntem în plină Săptămână Mare, iar catolicii tocmai au sărbătorit Paștele, trebuie precizat, încă de la început, că diferențele de uz în modul de a se face semnul crucii au constituit, printre altele, de-a lungul timpului, un punct de dezacord între Biserica ortodoxa si cea catolica, dar până la urma credința a învins!

Indiferent cum se săvârșește acesta, important este să fii credincios cu adevărat, din suflet, și să faci correct semnul crucii.

De altfel, bisericile ortodoxe prezintă diferențe atât de însemnate încât, dupa felul de a se închina, se poate, recunoaște naționalitatea credincioșilor.

Un semn mare al crucii însoțit de o plecăciune adâncă făcut de ruși diferă, de exemplu, de semnul crucii mic făcut de-a lungul pieptului, încheiat cu o lovitură tot pe piept, al grecilor, tot atât de mult cât amândouă diferă de modul de închinare romano-catolic, cu palma deschisă, de la stânga la dreapta.

Niciun credincios nu-și imaginează ortodoxia fără de Sfânta Cruce a Domnului Dumnezeu și Mântuitorului Iisus Hristos. Creștinismul nu s-ar putea identifica pe sine însuși, fără de Crucea pe care a pătimit Domnul.

Orice rugăciune, orice lucru, orice mișcare din viața noastră trebuie să se înceapă cu Sfânta Cruce:

– Când ne trezim dimineața și dorim să începem sfânta rugăciune;

– Înainte și după masă;

– Înainte de a ieși din casă;

– La începerea și la sfârșirea oricărui lucru;

– Când trecem pe lângă o biserică;

– Când ne simțim rău și invocăm ajutorul lui Dumnezeu;

– Când mărturisim, înaintea lui Dumnezeu și a sectanților;

– Când intrăm în biserică și când ieșim, în timpul serviciului divin din biserică;

– Seara înainte și după rugăciunile de seară.

Ce însemnăm cu Sfânta Cruce?

– Bucatele care urmează să le mănânce;

– Drumul, înainte de plecare;

– Perna și pereții casei înainte de culcare și desigur pe sine însuși și pe copiii săi;

Cum se face corect semnul crucii

Important este modul în care noi facem semnul Sfintei Cruci! Unii creștini, făcându-și alehamite Cruce, nu fac decât să batjocorească Crucea Domnului, iar prin aceasta aduce bucurie diavolului. De asemeni, trebuie de știut că făcându-ne în bătaie de joc Semnul Sfintei Cruci, nu o folosim ca armă împotriva diavolului, dimpotrivă spre osândire. Ea, făcută în bătaie de joc nu poate mântui.

– Când ne însemnăm cu Semnul Sfintei Cruci, unim primele trei degete de la mâna dreaptă în una, iar cele două mici le strângem strâns în palme. Cele trei degete mari adunate în una, simbolizează Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, Treimea cea de o ființă și nedespărțită. Cele două degete strânse în palmă ne aduc aminte de cele două firi a Domnului nostru Iisus Hristos, adică, Dumnezeu adevărat și om adevărat.

– După ce le-am strâns degetele, le ducem la frunte, apoi jos, la burtă (la buric), ridicăm mâna și o ducem la dreapta, apoi la stânga, rostind: „În numele Tatălui (la frunte), și al Fiului (la burtă), și al Sfântului (la dreapta) Duh (la stânga). Amin”

În loc de încheiere…

Semnul Sfintei Cruci, făcut în modul dat ne aduce aminte totodată și despre faptul că Hristos (la frunte) s-a coborât din ceruri pe pământ, unde s-a răstignit, apoi sa coborât la iad (ducem mâna la burtă), sa înălțat la ceruri, unde șade de-a dreapta Tatălui (ridicăm mâna la dreapta) și iarăși va să vină cu slavă să judece vii și morții (la stânga). La sfârșit zicem Amin (așa să fie), pecetluind cuvintele noastre, și mărturisind că suntem de acord cu această învățătură.