Cum poate ajunge un barbat orb campion la sah

Apropo.ro / 23.10.2011, 11:45
Cum poate ajunge un barbat orb campion la sah
Un barbat de 34 de ani, care nu distinge decat lumini si umbre, deoarece are nervul optic atrofiat, a obtinut titlul de cel mai bun sahist al Romaniei.

Dacian Pribeanu are 34 de ani si, de tot atata vreme, este orb. Este sociolog, dar il defineste titlul de cel mai bun sahist nevazator al Romaniei si al treilea din lume. El a participat la Turneul Campionilor din Spania, o competitie a nevazatorilor, echivalenta cu Campionatul Mondial de Sah pentru persoanele cu vedere.

Lipsa vederii poate fi chiar un avantaj uneori, fiindca „ochii te ajuta sa vezi ceea ce este superficial. Cu adevarat importanta este schema din mintea ta. Logica, inteligența primeaza, si pentru ele nu ai nevoie de ochi”, marturiseste sahistul, citat de Adevarul.

Pana la 30 de ani, sahul era pentru Dacian o metoda de autoafirmare, iar acum si-a dat seama ca acest sport poate fi un mijloc de integrare sociala pentru tinerii fara vedere si militeaza pentru introducerea in scolile pentru nevazatori a lectiilor de sah.

Tot campion este si Cosmin Calota, in varsta de 30 de ani, care nu a cunoscut niciodata lumea precum cei cu vedere. Anul acesta el a obtinut, alaturi de echipa, al patrulea titlu national in cadrul campionatului de goalball – un fel de handbal cu reguli si cu o poarta speciala. Mingea este si ea diferita, fiind prevazuta la interior cu clopotei, pentru ca zgomotul sa le indice adversarilor directia din care vine si traseul pe care-l urmeaza.

In viata de zi cu zi, Cosmin lucreaza la tipografia Braille din cadrul Asociatiei Nevazatorilor din Romania, singura de acest fel din tara.

Fiindca nu vad lumea exterioara, orbii isi dezvolta mecanisme interne de adaptare. „Astfel, nevazatorii intuiesc foarte mult informatiile despre lumea din jur. Mintea lor este mult mai solicitata si, pentru a se descurca in viata de zi cu zi, isi dezvolta memoria practica, memoria concreta”, explica Radu Sergiu Ruba, presedintele Asociatiei Nevazatorilor din Romania.