Cum pot muștele să meargă cu capul în jos pe tavan?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Cum pot muștele să meargă cu capul în jos pe tavan?
Putem vedea muștele de casă în zbor atât de des încât ne e greu să realizăm ce ființe remarcabile sunt ele. Au atâtea caracteristici ieșite din comun, încât nu contează de unde începem să le enumeră.

Corpul muștei domestice e segmentat în trei: capul, secțiunea de mijloc sau pieptul și abdomenul. Atașate de piept sunt trei perechi de picioare.

Picioarele sunt divizate în 5 părți, iar ultima dintre ele este laba piciorului. Musca merge pe vârful picioarelor, pe două gheare atașate de partea inferioară a labei piciorului. Sub gheare se află pernuțele, care secretă un lichid lipicios. Lichidul din pernuțe le ajută pe muște să stea atârnate de, practic, orice suprafață. Ea poate merge cu capul în jos pe tavan, dar și pe partea de jos a unui luminator de sticlă.

O altă trăsătură uimitoare a muștei este felul în care ea vede. Ochii ei sunt două bile maro de dimensiuni mari, pe fiecare parte a capului. Fiecare ochi e făcut din mii de lentile. Fiecare lentilă contribuie cu puțin la imaginea pe care musca o vede. Cei doi ochi mari ai muștelor se numesc ochi compuși. Musca are trei ochi simpli, care pot fi observați doar la microscop, în vârful capului, cu orientarea în sus.

Palpatoarele sau antenele muștelor de casă sunt organe de miros, nu de simț. Antenele pot detecta mirosurile de la distanțe mari. O muscă de casă va apărea destul de repede acolo unde este și o mâncare bine mirositoare.