Cum poți deveni un mincinos credibil în doar 20 de minute

Apropo.ro / 30.11.2012, 12:00
Un nou studiu ne arată că în practica este cheia prin care să devii un mincinos notoriu.

Studiul nu ne spune nimic nou sub soare. Oricare exersează ceva anume mai mult timp, are toate șansele să stăpânească situația. Se aplică și în cazul mincinoșilor.

Studiul publicat în Frontierele Științei arată că unei persoane îi sunt eficiente 20 de minute pentru a părea un mincinos de necrezut.

Studiul mai arată că prin timpul scurt de studiere a minciunii, ei își pot menține ideile la fel de ușor precum o fac atunci când spun adevărul. Mai mult, ei vorbesc cu lejeritate despre minciună, așa cum o fac când spun adevărul.

După o perioadă scurtă de antrenament, oamenii pot fi eficienți în minciună„, spune Xioaqing Hu, psihologul și co-autorul studiului.

Diferența dintre minciună și adevăr a fost eliminată după antrenament„, mai adaugă psihologul.

mincinos

Specialiștii au fost interesați și de modul în care timpul alterează abilitatea unei persoane de a minți. Au pus 16 persoane să-și amintească trei lucruri false despre ei: un nume nou, o nouă dată de naștere și un oraș nou. Voluntarii au fost apoi puși să răspundă unor întrebări precum „Este Detroit orașul tău?” apăsând pe un buton cu „da” sau „nu”. Ei le-au spus subiecților să apese cu „da” dacă răspunsul nu este bun și cu „nu” la cele adevărate. Au dorit astfel să evidențieze cum îi poate antrena pe mincinoși foarte ușor.

Dacă la început subiecților le-a fost mai greu să se conformeze cu răspunsul, după 270 de încercări efectuate în 20 de minute, specialiștii au realizat că nu mai pot distinge mincinoșii de cei care spun adevărul. Așa au antrenat o persoană să mintă perfect, în doar 20 de minute.

Rezultatul studiului a arătat cum poate timpul compensa pentru instinctul natural al creierului de a spune adevărul.

Motivul pentru care a minți este dificil este acela că necesită o minte puternică, din moment ce persoana în cauză trebuie să gândească în contradictoriu informația când spune o minciună.

copil minciuna

A minți este dificil deoarece onestitatea este modul standard de comunicare„, mai spune psihologul Hu.

Aceasta explică și de ce copiii sunt niște mincinoși teribili.

Specialiștii mai încearcă să afle dacă această practică va fi de folos și în cazul testului la detectorul de minciuni. Acest lucru va fi de folos și în cazul autorităților care au de-a face cu criminali mincinoși.