Cum poți identifica ciupercile otrăvitoare?

De: Dragos Tanase / 17.03.2015, 20:00
Cum poți identifica ciupercile otrăvitoare?
Cea mai bună regulă atunci când vine vorba de ciuperci comestibile sau otrăvitoare este să nu le încerci!

Indiferent ce ți-ar spune altcineva sau de „metode” transmise prin grai, nu ar trebui să guști niciodată o ciupercă pe care o găsești crescând oriunde. Cele mai sigure ciuperci sunt cele pe care le cumperi de la magazin!

Există o mulțime de idei false despre ciuperci. Unii cred că atunci când ciupercile otrăvitoare sunt gătite, ele vor înnegri o lingură arginite, dacă sunt amestecate cu ea. Acesta este un „test” greșit!

De asemenea, este fals că anumite ciuperci te pot răni doar la atingere. Și nu există nicio diferență între ciuperci comestibile și otrăvitoare. Sunt doar două nume diferite pentru aceeași plantă!

O altă idee falsă despre ciuperci este că cele cu nervuri roz sunt comestibile. Această informație este bazată pe faptul că două dintre cele mai cunoscute ciuperci sigure au, întâmplător, nervuri roz, iar Amanitas, care sunt otrăvitoare, au nervuri albe.

Dar multe ciuperci sigure au nervuri care nu sunt roz. O singură specie britanică, numită „Șapca Morții”, este letală. Inițial, arată ca un ou pe jumătate îngropat. Mai apoi, învelișul său capătă aspectul unei măsline verzi, cu un centru închis la culoare și nervuri albe.