Cum prepari Avgolemono, supa grecească

Apropo.ro / 20.01.2015, 16:00
Avgolemono este o supă grecească, cremoasă, cu lămâie, ouă și pui. Încearc-o și tu...

Avgolemono, supa grecească gen „a la grec”, este tocmai bună pentru zilele în care soarele se lasă pândit și rugat să iasă pe cer, când încă mai este răcoare și o supă caldă este potrivită pentru o masă sănătoasă.

 
De ce ai nevoie: un pui întreg, supă de pui, o ceșcuță și jumătate de orez, 4 ouă mari și sănătoase de la țară, 3-4 lingurițe sau mai mult zeama de lămâie, 4-5 feliuțe de bacon – rumenite frumos, sare și piper, dar și pătrunjel proaspăt.
 
Cum se prepară:
 
1. Spală și curăță bine puiul, atât la exterior cât și în interior și pune-l într-o oală mare 

Avgolemono

2. Puiul se acoperă cu supa de pui, și nu-i problemă dacă îi mai rămân pe-afară picioarele. Preparatul nu va avea de suferit. Dacă vrei să-i mai adaugi ceva apă sau supă de pui este ok.

Avgolemono

 

3. Pune oala la fiert, la foc domol, oala parțial acoperită pentru jumătate de oră.
4. După cele 30 de minute de fiert la foc domol, întoarce puiul în oală și pe partea cealaltă, fără a-l brusca. Îl mai lași la fiert de unul singur cam 20-30 de minute. După acest timp carnea va trebui să fie comestibilă, ușor de mestecat….

Avgolemono

5. După ce s-a odihnit puiul în oală cât timp a avut nevoie, scoate-l pe un fund de lemn, un alt vas, sau în ce dorești. Când s-a mai răcit și poți pune mâna pe carne poți începe să îi rupi carnea fâșii-fâșii, bucățele, cum vrei…

Avgolemono

6. Dacă nu ești genul care să mănânce pielea sau grăsimea lăsată de la puiuț, le poți îndepărta. Pentru pasul următor poți folosi o supă mai light sau cea obținută mai sus pentru a adăuga orezul, pe care îl lași la foc mic.

Avgolemono

7. Cât timp se fierbe orezul, bate bine spumă cele patru ouă. Adaugă zeama de la lămâi și continuă cu mixatul compoziției. 

Avgolemono

8. Când orezul este gata, oprește focul, și adaugă ușor, puțin câte puțin din supă peste mixul de ouă și lămâie obținut, amestecând constant. Dacă te grăbești s-ar putea să ai ouă zdrențe în supă, și ideea de supă grecească să dispară definitiv.

9. Pune carnea de pui curățată și mixul de ouă cu lămâie împreună, peste orez, amesteci și potrivești de sare și piper.

Avgolemono

10. Rumenește frumos feliile de bacon, taie-le bucățele, presară-le peste cele de mai sus, pune și ceva pătrunjel proaspăt tocat și este gata de servire. 

Avgolemono

Avgolemono

Poftă Bună!