Cum s-au format munții

De: Marian Andrei / 10.03.2015, 19:00
Cum s-au format munții
Datorită dimensiunilor lor impresionante, mulți oameni cred că munții sunt neschimbători și veșnici. Cu toate acestea, geologii au dovedit că aceștia au "viața" lor proprie în care sunt incluse atât nașterea, cât și sfârșitul lor.

Munții s-au format prin schimbări în suprafața Pământului și, de la formarea lor, sunt supuși în mod constant schimbării și distrugerii, în special datorită eroziunii provocate de ape și vânturi.

În funcție de modul de formare, geologii clasifică munții în patru categorii.

Munții pliați s-au format sunt alcătuiți din straturi de roci diferite. Exemplu de astfel de munți sunt Munții Apalași din Statele Unite și Alpp, din Europa.

Munții cupolă (dom) sunt formați din straturi de rocă care au fost supuse presiunilor imense din scoarța pământului (de multe ori generată de lavă vulcanică) până au luat forma unei cupole. Exemplu: Black Hills din Dakota de Sud.

Munții bloc sunt formați din blocuri enorme de rocă ridicate din scoarța pământului în zone unde acesta a fost fisurată sau a avut defecte. Exemplu: Muntele Sierra Nevada Range din California este un bloc compact de rocă de 650 de kilometri lungime și 130 de kilometri lățime.

În fine, munții vulcanici s-au format din lava, cenușa și zgura eliberate din interiorul pământului în urma unei erupții vulcanice. Aceștia au o formă conică, cu un crater în partea superioară. Exemple: Muntele Ranier în Statele Unite, Fujiyama în Japonia și Vezuviul în Europa.

De remarcat că munții se pot forma și în urma unor combinații ale celor 4 modalități arătate mai sus. Exemplu: Munții Stâncoși din Statele Unite.