Cum s-au format stelele?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Cum s-au format stelele?
În primul rând, ce sunt stelele? O stea este o bilă uriașă și luminoasă, formată din gaze fierbinți. Stelele conțin o cantitate mare de hidrogen - principala lor sursă de energie.

Stelele conțin și alte substanțe chimice, cum ar fi heliu, nitrogen, oxigen, fier, nichel și zinc. Toate componentele unei stele au o consistență gazoasă.

Stelele se produc în urma norilor de praf și gaz care se mișcă în spațiu. O stea începe să se formeze atunci când un număr mare de particule de gaz formează un astfel de nor.

Particulele se învârt în jurul altor particule și, pe măsură ce grupul devine din ce în ce mai mare, forța gravitațională le unește. Astfel, particulele se transformă într-o bilă gazoasă uriașă.

Pe măsură ce bila crește, particulele pun presiune pe cele sub ele și bila începe să capete formă. La final, presiune devine suficient de puternică încât să crească temperatura tuturor gazelor și să le facă strălucitoare.

Atunci când presiunea și temperatura sunt foarte ridicate, încep să aibă loc reacții nucleare. Gazele devin o stea. Cât durează acest proces? Probabil, câteva milioane de ani.

Dacă o cantitate mare de materie devine o stea, ea va fi mare, strălucitoare și fierbinte. Din cauza temperaturii sale, steaua își va arde tot combustibilul nuclear în circa 100 de milioane de ani.

Dacă o cantitate mică de materie formează o stea, ea va fi mică, estompată și rece. Ea își va arde combustibilul încet și poate să strălucească pentru câteva mii de milioane de ani.

Soarele este o stea de dimensiuni medii. Totuși, el este de 1.300.000 de ori mai mare decât Pământul.