Cum s-au lăsat de fumat vedetele?

De: Mioara Tronaru / 19.01.2013, 07:00
Cum s-au lăsat de fumat vedetele?
Preocupate de un stil de viaţă cât mai sănătos, dar şi din dorinţa de a nu mai fi la cheremul unui viciu, Olivia Steer, Roxana Ciuhulescu şi Carmen Safta au reuşit să se lase de fumat.

Tocmai pentru că drumul de la fumător împătimit la om eliberat de viciu a fost unul cât se poate de alambicat şi pavat cu tentaţii, vedetele au acceptat să dezvăluie cum au renunţat la fumat.

„Tata a fost profesor universitar şi, înainte de a mă învăţa gramatica la nivel academic, m-a învăţat – fără să ştie – să fumez”, îşi începe Olivia Steer, prezentatoarea emisiunii „Doamne de poveste” de la Acasă TV, povestea. „Nu atât plăcerea cu care fuma era convingătoare şi mă stârnea să-mi doresc şi eu să fac un lucru pe care, de altfel mi-l interzisese, cât pasiunea lui, ce făcea din fumat o trăsătură atât de intimă a personalităţii lui”, îşi aminteşte Olivia. „În mintea mea, el era deştept şi atât de cult şi pentru că fuma. Elocvenţa cu care vorbea era strâns legată de ritualul fumatului. În vremea în care îşi aprindea ţigara părea că formulează în minte frazele rotunde, percutante, acurate, ca mai orice profesor universitar de modă veche… Le rostea apoi cu o voce vibrantă, în vreme ce fumul se rostogolea rotocoale în încăpere. Când a fost diagnosticat cu cancer, medicii i-au spus că avea o constituţie nemaivăzut de robustă şi că ar mai fi trăit zeci de ani, dacă n-ar fi fumat. Murind, tata m-a învăţat – fără să-şi dea seama – cum să mă las de fumat. Brusc, fără regrete, cu toată hotărârea”, îşi încheie prezentatoarea tulburătoarea mărturisire.

Dacă Olivia s-a lăsat de fumat fără să stea pe gânduri, Roxana Ciuhulescu şi Carmen Safta au avut ceva de îndurat. „Probabil că numai un fumător înţelege cât de greu este să renunţi la acest viciu, trebuie să ai mare ambiţie”, recunoaşte deschis Roxana Ciuhulescu, iar corespondentul Ştirilor PRO TV, Carmen Safta, o completează: „Niciun fumătot nu vrea să primească sfaturi. Ba chiar e uşor agasat de liota de povăţuitori. Ştiu, pentru că am fost în tabăra supuşilor ţigaretelor 11 ani”. Drept răsplată că s-a lăsat de fumat, Roxana s-a înscris la un curs de kite-boarding, iar Carmen spune că a înlocuit ţigările cu mai multă grijă pentru ea, cu sport, cu un stil de viaţă echilibrat şi sănătos, cu mai multă răbdare pentru cei din jurul ei. „După 11 ani de fumat un pachet pe zi, fără perspective că aş putea sau aş vrea vreodată să mă las, a venit o bună zi în care mi-am dorit să devin un om liber. O revelaţie, care mă mai bântuise, dar pe care o alungam că, deh, totul se amână când eşti fumător”, îşi aminteşte Carmen.
Pentru cei care sunt sceptici şi nu cred că există cărţi care te pot ajuta să renunţi la fumat, Carmen Safta este dovada că acestea sunt folositoare. „M-am vindecat de ţigări cu o carte: , de Allen Carr. Fără să iau în serios momentul la început, aceasta a fost poate cea mai importantă lectură din viaţa mea de fumător. Este o carte cunoscută printre dependenţii de tutun, sunt mulţi cei care s-au lăsat cu ajutorul ei. Pe mine m-a purtat prin toate stările, de la râs la , până la . Şi până acolo a fost”, mărturiseşte Carmen încântată.
Corespondentul Ştirilor PRO TV a reuşit să dărâme şi mitul potrivit căruia orice nou intrat în tabăra nefumătorilor se pricopseşte cu câteva kilograme în plus. „Atunci când te bucuri că ai scăpat de ţigări, nu alegi să îţi faci rău mutându-te în frigider, pentru că nu vrei să fii un nefumător nefericit şi supraponderal, ci descoperi că brusc ai timp, chef şi energie pentru tot ce plănuiai să faci, dar nu te lăsau ţigările”, promite Carmen.