Cum să ai un somn odihnitor în nopțile caniculare

Apropo.ro / 28.07.2013, 11:00
Cum să ai un somn odihnitor în nopțile caniculare
Cercetătorii francezi au câteva recomandări pentru cei care își doresc un somn odihnitor în zilele foarte călduroase.

Atunci când mercurul urcă la valori foarte înalte în termometru, devine ceva mai dificil să avem parte de un somn bun, afirmă cercetătorii francezi, autorii unui set de măsuri simple recomandate cu scopul de a-i ajuta pe oameni să aibă un somn de calitate, informează lefigaro.fr.

Pentru a nu mai simți acest inconfort și pentru a dormi liniștit, trebuie ca temperatura cutanată să nu depășească 30 °C.

Evitați să vă acoperiți tot corpul pe timpul nopții și asigurați-vă că încăperea în care veți dormi este bine ventilată. În cazul copiilor, lenjeria de pat din diverse țesături poate să jeneze circulația aerului și ar fi indicat ca ea să fie schimbată des. Plasați rufe umede în cameră, umeziți la nevoie lenjeria de pat cu un pulverizator de apă pentru a aduce mai multă prospețime. Evaporându-se, apa permite într-adevăr scăderea temperaturii ambientale.

„Lupta” împotriva căldurii îi face adeseori pe oameni să doarmă cu ferestrele deschise, fapt care poate să fie dăunător, mai ales în orașe. „Somnul este puternic influențat de mediu”, a subliniat Jose Haba-Rubio. Iar zgomotul este unul dintre marii agenți perturbatori.

Un sfat similar este dat și în cazul luminii. Ar fi deci de preferat să nu mai folosiți tablete, computere și console de jocuri video înainte de a merge la culcare, cu atât mai mult cu cât aceste aparate produc la rândul lor căldură.

Pentru a asigura un somn de calitate, evitați toate acele lucruri care produc o creștere a temperaturii interne a corpului, în special practicarea de activități fizice după ora 20.00, mesele prea bogate în grăsimi și consumul de băuturi alcoolice sau ușor alcoolizate.