Cum să alegeți luminile de tavan potrivite pentru orice cameră

De: Alex Manole / 04.07.2022, 11:54
Cum să alegeți luminile de tavan potrivite pentru orice cameră

Luminile de tavan, plafonierele sau corpurile de iluminat care sunt montate la nivelul tavanului, spre deosebire de luminile suspendate, cum ar fi pandantivele sau candelabrele, sunt eroii adesea necunoscuți ai categoriei de iluminat ambiental.

 

În timp ce anumite încăperi pot folosi iluminatul ambiental de la alte tipuri de corpuri de iluminat, fiecare casă are zone în care luminile de tavan sunt cele mai bune (și uneori singurele) corpuri de iluminat pentru această sarcină.

 

Cea mai bună metodă pentru a stratifica lumina în mod eficient în orice încăpere implică amestecarea și potrivirea diferitelor tipuri de corpuri de iluminat pentru a crea un design de iluminat care să satisfacă toate nevoile acelei încăperi. Fiecare cameră are nevoie de un amestec atent de iluminat ambiental, iluminat de lucru și iluminat de accent.

 

– Iluminatul de sarcină, adesea îndeplinit de pandantive sau de lămpi de podea reglabile, direcționează lumina direct către spațiul de lucru.

 

– Iluminatul de accent, cum ar fi benzile LED, atrage atenția asupra decorului unic și a caracteristicilor arhitecturale ale camerei dvs.

 

– Iluminatul ambiental, inclusiv o plafonieră, creează un strat de lumină de bază care umple și luminează o cameră. Atunci când o cameră are un iluminat ambiental general adecvat, celelalte straturi de iluminat devin mai eficiente, iar camera este mult mai plăcută de utilizat, deoarece umbrele dure și oboseala ochilor sunt reduse.

 

Cu ajutorul sfaturilor prezentate în acest articol, puteți face față ca un profesionist ultimului dumneavoastră proiect de iluminat și puteți identifica cu exactitate stilul de plafonieră de care veți avea nevoie și cea mai bună amplasare a plafonierelor pentru fiecare cameră din casa dumneavoastră!

Tipuri de plafoniere

La suprafață, luminile de tavan prezintă o soluție simplă, fără complicații, pentru nevoile de iluminat ambiental. Dar câteva greșeli comune pot lăsa camera dvs. întunecată și neinspirată și vă pot face căutarea unei plafoniere neașteptat de dificilă. Cunoașterea diferențelor dintre tipurile de lumini de tavan vă va ajuta să alegeți instalația de plafonieră care se potrivește cel mai bine spațiului dumneavoastră.

 

Există două tipuri principale de plafoniere: plafoniere încastrate și plafoniere semi-încastrate. Luminile de tavan cu montaj încastrat sunt corpuri de iluminat instalate cu puțin sau deloc spațiu între corpul luminii și tavan – de unde și numele. Luminile de tavan semi-încastrate sunt montate cu un spațiu între corpul aparatului de iluminat și plafon; acestea sunt de obicei suspendate de un lanț scurt sau de o tijă de coborâre și pot da efectul unui candelabru. Ambele sunt tipuri de lumini apropiate de tavan care oferă iluminare ambientală unei încăperi, dar fiecare tip de corp de iluminat este cel mai potrivit pentru o anumită sarcină și un anumit tip de cameră.

 

Poate exista o suprapunere semnificativă în ceea ce privește funcția acestor corpuri de iluminat, dar o bună regulă generală este de a utiliza o plafonieră cu montaj încastrat în încăperi care au tavane de 2,5 m. Cu excepția cazului în care corpul de iluminat are o înălțime mai mică, corpurile de iluminat cu montaj semi-încastrat pot prezenta un risc de siguranță în încăperile cu tavane joase, ceea ce înseamnă că acestea tind să fie cele mai bune în încăperile cu tavane de 2,7 și 3 m.

 

Din cauza modului în care lumina se difuzează în întreaga încăpere, montarea unui corp de iluminat cu montaj încastrat pe un tavan de trei metri poate, de fapt, să dea un efect de întunecare a corpului de iluminat, deoarece lumina este poziționată prea departe de podea. Corpurile de iluminat semi-încastrate aduc lumina mai jos și au avantajul suplimentar de a arunca lumina în tavan, ceea ce poate face ca întreaga cameră să pară mai luminoasă.

 

Deoarece o plafonieră cu montaj semi-încastrat este montată cu ajutorul unui lanț sau al unei tije, există o serie de situații care le fac o alegere mai utilă și mai eficientă pentru camera dvs. decât lustrele cu montaj încastrat.

 

Pe lângă faptul că sunt perfecte pentru încăperile cu tavane înalte, acestea pot fi, de asemenea, o opțiune bună pentru tavanele înclinate. Dacă plafoniera semi-încastrată aleasă de dvs. este compatibilă cu tavanul înclinat, aceasta va fi livrată cu feronerie care permite ca instalația să atârne direct în jos. Și pentru că tavanele înclinate sunt de obicei mai înalte decât cele de nivel, corpurile de iluminat semiînchise sunt o alegere mai bună pentru a crea cea mai bună lumină ambientală.

 

Pentru încăperile cu tavane mai înalte de trei metri, corpurile de iluminat suspendate, cum ar fi pandantivele, candelabrele și felinarele sunt opțiuni mai bune. Aceste corpuri de iluminat aduc lumina mai jos, permițându-i să umple mai eficient încăperile cu tavane înalte.