Cum să faci o pizza napoletană (margherita) adevărată

De: Carmen Ulian / 25.09.2014, 10:00
Cum să faci o pizza napoletană (margherita) adevărată
Învață cum se prepară sosul, cum faci blatul de pizza napoletană, marinara sau margherita și cum îl poți coace chiar la tine acasă pentru o pizza napoletană.

Pizza napoletană conține roșii și brânză mozzarella. Blatul este făcut din făină de tip 0, 00 sau ambele combinate, drojdie de bere, sare și apă. Se amestecă ingredientele cu mâna sau cu mixerul la viteză mică. Blatul are o grosime de 3 mm și se coace câteva minute la cuptor foarte bine încins, preferabil pe piatră  dacă se coace în cuptorul normal.

Există trei variante oficiale de pizza napoletană:

– pizza marinara cu roșii, usturoi, oregano și ulei de măsline extra virgin

– pizza margherita cu roșii, felii de mozzarella, busuioc și ulei de măsline extra virgin

– pizza margherita extra cu roșii, mozzarella in felii mai mari și ulei de măsline extra virgin.

Pentru a o coace în cuptorul de acasă poți achiziționa o bucată de piatră de copt ce rezistă la temperaturi ridicate, de pe site-uri specializate sau magazine de construcții. Prețurile sunt diverse. Pietrele pot fi din materiale precum teracota, granitul, travertin, etc, netratate chimic

pizza

Sosul se poate face cu ceva timp înainte de a te apuca de cocă pentru a sta puțin la rece și pentru a se aromatiza mai bine. Amestecă puțină sare, piper măcinat, busuioc uscat, sos de tomate sau roșii rase și scăzute puțin pe foc. Pentru o savoare mai intensă se poate folosi și busuioc proaspăt.

Lasă cuptorul să se încingă bine, bine, și ocupă-te de blatul de pizza. De la 1 oră în sus piatra din cuptorul tău se va încinge bine pentru a coace pizza. Desigur, pizza se poate face și fără această piatră în cuptorul de acasă.

Pentru cocă ai nevoie de făină 950 gr, circa 5 pizza, jumătate litru apă, 5 gr drojdie proaspătă, sare. Se dizolvă drojdia în puțină apă, apoi se adaugă peste făina amestecată cu sarea și frământă. Se adaugă apa puțin câte puțin. La final veți avea o cocă ușor moale ce nu se mai lipsește de mâini. lăsați aluatul să se odihnească puțin, apoi îl transferați într-un vas tapetat cu făină, se acoperă și se lasă la dospit într-un loc ferit de curent. Puteți face aluatul și de cu seara, dacă doriți să iasă extrem de bun.

După acest timp, împărțiți aluatul în bucăți egale, îl mai lăsați puțin să-și revină, după care vă apucați de întins foaia. Puteți lăsa marginile ușor mai mari pentru ca ingredientele să nu cadă de pe blat.

După ce ați întins foaia puneți ulei de măsline, sosul de roșii sau roșii proaspete tăiate felii, mozzarella. După preferințe mai puteți adăuga diferite ierburi aromatice, proaspete sau uscate. Se coace circa 6 minute în cuptorul încins bine dinainte.