Cum să faci o supă cremă de ceapă cu crutoane

De: Cătălina Matei / 28.10.2016, 15:47
Cum să faci o supă cremă de ceapă cu crutoane
Supa de ceapă este una din delicatesele pe care ni le oferă bucătăria franceză. Simplu de făcut, este un fel de mâncare deosebit, rafinat si savuros.

Supă de ceapă, timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 60 minute

SUPĂ DE CEAPĂ CU CRUTOANE, INGREDIENTE PENTRU 4 PERSOANE

Ingrediente:

600 gr. ceapă albă

3 linguriţe de zahăr

2 căţei de usturoi

1 lingură de suc de lămâie filtrat

100 g caşcaval ras Le Gruyère sau Emmental – celebra brânză cu găuri)

8 felii de pâine – tip baghetă

2 linguri ulei de măsline extra virgin

un praf de sare

boabe de piper negru

Ingrediente pentru supă :

4 cartofi medii

3 morcovi medii

2 bucăţi medii  de păstârnac

2 cepe medii

1 ţelină micuţă

Mod de preparare:

Legumele se curată, se spală şi se pun într-o oală cu apă rece, în 3 – 4 litri de apă peste care se presară un praf de sare. Legumele pentru supă se pun la fiert, la foc mediu, timp de 30 minute. Supa este gata când furculiţa pătrunde cu uşurinţă în bucăţelele de cartofi sau morcovi, fără ca acestea să se sfărâme. Legumele nu se fierb ca pentru un piure pentru a  fi folosite ca o garnitură la o friptură, un grătar de peşte sau alături de un şniţel de soia –  se încearcă păstrarea aspectului estetic.

1. Se curăţă ceapa şi se taie în felii subţiri (taie ceapa în două, pe lungime, apoi tai-o în felii, apoi taie feliile în două) . Se încinge uleiul într-o tigaie înaltă şi se căleşte la foc mic aproximativ 25 minute, până când se înmoaie, dar cu atenţie să nu se ardă, apoi se adaugă zahăr, sare, piperul proaspăt măcinat. Se continuă călirea cepei timp de 10 minute, până când căpătă o culoare maro-auriu frumoasă.
2. Se adăugă supa fierbinte şi se fierbe timp de aproximativ 10 minute, apoi se adaugă căţei de usturoi, curăţaţi şi zdrobiţi. Se condimentează cu sare şi piper şi se aromatizează cu suc de lămâie.
3. Feliile de baghetă se prăjesc sub grill timp de câteva minute, până se îngălbenesc.
4. Supa de ceapă se împarte în boluri individuale, potrivite pentru pus în cuptor,  se înmoaie pâinea prăjită şi se presară caşcaval ras.
Se pun in cuptor timp de 5 minute şi de îndată ce brânza s-a topit, se serveşte imediat.

Se asezonează cu piper proaspăt măcinat sau pătrunjel.

Poftă bună!