Cum să prinzi tot peștele din lac, în doar 15 minute (Video)

Apropo.ro / 12.02.2013, 15:20
Cum să prinzi tot peștele din lac, în doar 15 minute (Video)
Un ritual intitulat Antogo permite locuitorilor din Bamba să scoată tot pește dintr-un lac sacru. În 15 minute nu mai este urmă de pește în apă.

Lacul, considerat sacru și populat cu spirite bune, adăpostește tone de pește. De cele mai multe ori acesta ajunge pe mesele localnicilor.

Pe vremea apropo găsești timpul probabil pentru București și alte orașe

Dacă locul era odinioară numai pădure, schimbările climatice l-au făcut de nerecunoscut. Cu toate acestea, lacul continuă să existe.

Cei din Bamba, Mali, iubesc ritualul Antogo pentru că le permite să prindă cât pește vor, pe lângă faptul că este vorba și de o competiție distractivă.

antogo

Evenimentul local, la care participă doar bărbații, are loc în luna mai, la o dată fixată de consiliul local.

Se formează trei mari grupuri din familie și prieteni. Aproape toată lumea păstrează liniștea pentru a nu speria peștii, cu excepția unuia singur care spune incantații și se roagă. Aranjați în cerc, în jurul lacului, după terminarea incantațiilor bărbații primesc startul.

De la distanță pare ca o pornire la luptă, la război, unde fiecare prinde cât poate și cum poate. Peștele prins este pus în coșurile pe care ei le au la purtător. La câți oameni se adună, nu este greu ca lacul să fie golit de pești în 15 minute.

 


 

O împușcătură anunță finalul ritualului, când toți pescarii aduc peștele la cel mai bătrân om din sat care se va asigura că peștele este distribuit corect tuturor cetățenilor.

Se spune că localnicii ar avea o antipatie pentru apă, preferând să locuiască în praf și printre pietre. Tocmai de aceea poate fi lăudată munca lor.