Cum sare fasolea mexicană?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Cum sare fasolea mexicană?
Fasolea, în sine, nu „sare". Însă, în interiorul ei este ceva care se mișcă și ne dă impresia că aceasta sare. Ce este într-un bob de fasole?

În Chihuahua, Mexic, un bob de fasole tricelular este folosit ca o carcasă pentru moliile de fasole. Molia își depune oul în primele stadii ale florii plantei. După un timp, carnea din bobul de fasole crește în jurul oului.

Larva moliei mănâncă toată carnea și ocupă locul cu mătasea dintr-o duză produsă de partea sa superioară. Nu se cunoaște motivul acestui fenomen, însă atunci când larva se contractă brusc și se rotește, atunci fasolea „sare”.

După câteva luni, insecta găurește o parte a unui perete din bob, iar molia adultă iese din fasole. Fasolea mexicană săltăreață este una din curiozitățile din domeniu.

Știai că, în vremurile grecilor antici, fasolea era folosită la votare? Un bob alb însemna „da”, în timp ce unul negru, „nu”.

În vremurile Romei timpurii, tatăl unei familii, după ce se spăla pe mâini, își arunca fasole neagră peste cap de nouă ori, pentru a se purifica pe sine și restul familiei.

Fasolea a fost cunoscută și folosită atât de mult, în atâtea feluri, încât există o expresie care spune că atunci când o persoană nu are multe cunoștințe, răspunsul este „nu știe fasolea”.

Există un motiv pentru care fasolea a devenit atât de populară peste tot. În primul rând, crește în aproape orice țară. Fasolea este și foarte hrănitoare. Este bogată în proteine și este, adesea, folosită ca un înlocuitor ieftin al cărnii. Fasolea este o legumă și crește în păstăi.

Toate tipurile de fasole sunt anuale și ies din semințe. Unele specii de fasole, cum ar fi cea verde, poate fi mâncată fără să fie decojită, însă este o excepție.

Fasolea de Lima, una dintre preferatele Americii, provine din Peru. Fasolea albă, pe care o gătim, vine din America de Sud. Una dintre cele mai folositoare tipuri de fasole din lume este fasolea verde.

Fasolea verde e cunoscută de generații întregi în China, Japonia și Coreea. Însă, este arareori mâncată ca o legumă. Este transformată în sos, adăugată la torturi sau în pâine, iar recent a devenit o bază pentru mai multe tipuri de produse.