Cum se circula in strainatate?

Apropo.ro / 19.02.2002, 12:14
Cum se circula in strainatate?
Ai de gand sa faci o excursie cu masina in strainate? Stii cum se circula acolo? Noi iti spunem cele mai importante informatii: cat te costa benzina, cum inchiriezi o masina sau cat te costa sa parchezi Pentru a inchiria o masina trebuie sa indeplinesti anumite conditii: sa ai cel putin


Ai de gand sa faci o excursie cu masina in strainate? Stii cum se circula acolo? Noi iti spunem cele mai importante informatii: cat te costa benzina, cum inchiriezi o masina sau cat te costa sa parchezi

Pentru a inchiria o masina trebuie sa indeplinesti anumite conditii: sa ai cel putin 18 ani si sa detii carnet de conducere de cel putin 1 an. Uneori soferilor sub 25 de ani li se mai cere o suprataxa pentru „sofer tanar”. Daca ai de gand sa bei ceva, afla ca limita alcoolemiei admisa este de 0,8.

Italia
Benzina Premium 0.9102$
Benzina fara plumb 0.9102$
Motorina 0.7558$

Caracteristici
Pentru a circula pe autostrazile din Italia trebuie sa cumperi un card special de la banci sau de la oficiile Automobile Club dÂ’Italia (ACI). Iar pentru a putea parca trebuie sa ai un disc de parcare, obtinut de la birourile de turism, ACI sau statiile de benzina, care trebuie aratat pe bordul masinii. Parcarea in aceste zone este limitata la 1h.
Limitele de viteza sunt: Oras 50 km/h Drum Deschis 110 km/h Autostrada 130 km/h.

Turcia
Benzina Premium 0.9176$
Benzina fara plumb 0.8838$
Motorina 0.7117$

Caracteristici
Pentru a circula pe autostrada nu trebuie sa platesti, neexistand taxe. Pentru a parca trebuie sa platesti o taxa ofiterilor de parcare. Majoritatea oraselor au garaje si loturi publice de parcare. Ai grija sa faci plinul pentru ca benzinariile sunt destul de rare si cred ca n-ai de gand sa ramai in pana „incepatorului”, singurele benzinarri non-stop fiind acelea de pe autostrazile expres.
Limitele de viteza in Turcia sunt urmatoarele: Oras 50 km/h Drum Deschis 90 km/h Autostrada 90 km/h

Spania
Benzina Premium 0.7161$
Benzina fara plumb 0.6691$
Motorina 0.597$

Caracteristici
Autostrazile expres ale Spaniei, „autopistas” sunt toate cu taxa si sunt identificate prin litera A. Plata se face la intrarea pe autostrada. Circulatia se face ca si la noi pe partea dreapta, insa atunci cand o masina se apropie si semnalizeaza intentia de a depasi, trebuie sa pornesti semnalizarea din dreapta pentru a indica ca drumul in fata este liber.

In orasele Spaniei exista „zone albastre” de parcare, marcate prin semne indicand „Zona Azul”, parcarea in aceste arii este permisa pentru 2h si discurile pentru aceste parcari sunt disponibile la majoritatea hotelurilor si primariilor.

Limitele de viteza in Spania sunt urmatoarele: Oras 50 km/h Drum Deschis 90 km/h Autostrada 120 km/h

Ungaria
Benzina Premium 0.7764$
Benzina fara plumb 0.7426$
Motorina 0.7205$

Caracteristici
Merita retinut ca nu exista un nivel al alcoolemiei permis in Ungaria, dar asta nu inseamna ca poti sari calul. Daca te-a oprit politia pentru incalcarea unei reguli de circulatie trebuie sa platesti o amenda pe loc in moneda nationala. Inca ceva, autobuzele au intotdeauna prioritate. O veste buna este ca nu se platesc taxe pe autostrada iar parcarile sunt gratuite in majoritatea zonelor turistice. Parcarea este permisa pe partea dreapta pe strazile cu dublu sens si pe ambele parti pe strazile cu sens unic.

Limitele de viteza in Ungaria sunt urmatoarele: Oras 50 km/h Drum Deschis 90 km/h Autostrada 120 km/h

Germania
Benzina Premium 1.0279$
Benzina fara plumb 0.9676$
Motorina 0.7264$

Caracteristici
Se circula pe partea dreapta si tramvaiele nu au prioritate. Ele pot fi depasite pe partea dreapta pe o strada cu dublu sens sau pe orice parte pe o strada cu sens unic. Evita banda din stanga margine a autobahn-ului pentru ca viteza poate usor depasi 161 km/h . Pentru a circula pe o autostrada nu trebuie sa platesti vreo taxa.

Parcarea este permisa numai pe partea dreapta a drumului cu exceptia strazilor cu sens unic unde se poate parca pe ambele parti. Zonele de parcare cu aparate sunt de obicei fara plata pe timpul noptii.

Limitele de viteza sunt urmatoarele: Oras 50 km/h Drum Deschis 100 km/h Autostrada 130 km/h este recomandat, insa majoritatea autobahn-urilor nu au limita de viteza.

Mirel Mircea

Tags: