Cum se deplasează șarpele!

Apropo.ro / 31.05.2016, 00:00
Cum se deplasează șarpele!
Nu există, probabil, pentru om, creatură mai fascinantă decât șarpele.

Pe Pământ există mai mult de 2.000 de tipuri diferite de șerpi și aceștia se găsesc în aproape fiecare parte a lumii, excepție făcând regiunile polare. Și trăiesc pe pământ, în pământ, în apă, și în copaci!

Când privești un șarpe în mișcare poți observa că se deplasează cu ajutorul unui singuri mușchi. Acesta nu are picioare și cu toate astea poate să se târască pe stânci, în copaci sau poate intra în găuri.

Șerpii urcă și coboară printre crengi, se cațără, înoată și se scufundă cu o agilitate extraordinară, tocmai datorită excepționalei mobilități a coastelor și vertebrelor.

Șarpele are un număr mare de coaste. O viperă africană, de exemplu, are 145 de perechi de coaste! Fiecare nervură este atașată unei secțiuni ce aparține unei vertrebe.

Și fiecare secțiune din coloana vertebrală este unită cu următoarea într-un mod care face coloana vertebrală foarte flexibilă.

Corpul conține numeroase vertebre, fiecare dintre ele atașată de o pereche de coaste care, într-un fel, substituie membrele, deoarece se termină cu o formațiune musculară conectată de partea ventrală, pe care șarpele se deplasează.

Destul de ciudat, în schelete unor serpi, cum ar fi boa, putem vedea urme de membre posterioare, care au pierdut în procesul de evoluție.