Cum se fac stafidele din struguri?

De: Mia Nicolescu / 16.06.2015, 08:00
Cum se fac stafidele din struguri?

Stafidele sunt niște struguri mici, foarte dulci, care au fost uscați cu atenție la lumina soarelui. Nu se pot produce în multe regiuni ale lumii, din cauză că atunci când strugurii sunt copți, au nevoie de multe săptămâni de temperaturi ridicate, fără ploi, pentru ca fructele să se poată usca.

Zonele care au acest climat sunt pe lângă Marea Mediterană, în părți ale Spaniei și Greciei și zone din Asia Mică și din sudul Australiei.

Locul ideal pentru producția stafidelor și principalul furnizor al lumii este în California, pe văile San Joaquin și Sacramento. În anotimpul uscat, din august și până în noiembrie, temperaturile sunt ridicate și e secetă, în timp ce munții din apropiere oferă apa necesară irigării, atunci când fructele sunt în creștere.

În California, strugurii se coc în august. Ei sunt tăiați din vița de vie și, timp de două sau trei săptămâni, stau în lăzi, între rândurile plantei. Apoi, se pun în cutii și se mai lasă la uscat. Apoi, sunt duși la unitatea de ambalare.

Apoi, ei sunt duși la transportatoare și pregătiți pentru lansarea pe piață. Mașinării speciale îi curăță de de pete și murdărie. Apoi, strugurii sunt spălați, expuși la aburi și înmuiați în soluții speciale. Apoi, sunt uscați și împachetați. Aproape trei pătrimi din greutatea originală a strugurilor se pierde în procesul de uscare prin care devin stafide.

Stafidele fără semințe sunt făcute din soiurile Sultana și Sultanina. Ambele cresc în California.