Cum se formează un ou

De: Carmen Ulian / 11.01.2015, 10:00
Cum se formează un ou
Oul pare un lucru simplu, însă procesul prin care ajunge să aibă această formă este complicat.

La o pasăre, de exemplu, primul lucru care se formează la un ou este gălbenușul, partea galbenă. Acesta se formează în interiorul aparatului reproducător al păsării sau ovare.

Gălbenușul iese din ovare și intră în tractul reproducător. Aici se formează și albușul, partea albă a unui ou. În călătoria lor prin tract li se formează și membrana și coaja care protejează interiorul. Acum oul este gata să iasă la lumină.

Coaja oului este mai tare și poroasă și permite oxigenarea în interior a embrionului, iar anumite lichide să se poată evapora.

Embrionul este acea parte din care se va dezvolta puiul. Coaja are în interior două membrane în care se formează celulele de aer. În interorul membranelor este albușul, sau albumenul cum mai este denumit. Nu are un gust anume, miros ci este gelatinos și conține multă apă. Consistența albușului este cea care ține gălbenușul în centrul oului, dar îl și protejează.

Gălbenușul este aproape rotund și reprezintă mâncare pentru embrion, care stă undeva într-o mică gaură din suprafața sa. Embrionul unei găini poate fi văzut dacă privești oul mai de aproape. Embrionii altor păsări sunt atât de mici încât pot fi văzuți doar la microscop.

Mărimea unui ou de pasăre nu depinde mereu de dimensiunile ei, ci de cantitatea de mâncare necesară hrănirii embrionului. Păsările care se nasc oarbe provin din ouă mici care nu au primit destulă hrană pentru a se dezvolta cum trebuie.