Cum se ghidează păsările

Apropo.ro / 18.03.2015, 20:00
Cum se ghidează păsările
Unul dintre cele mai ciudate și mai misterioase lucruri din natură este abilitatea anumitor creaturi de a găsi drumul spre casă, chiar și atunci când sunt de parcurs distanțe mari.

După cum știți, păsările nu sunt singurele care pot face acest lucru. Albina, anghila și somonul sunt capabile să se întoarcă într-un anumit loc, după călătoriile lungi, de asemenea.

În încercarea de a dezlega acest mister, multe experimente au fost făcute cu păsări.

Într-unul din cazuri, șapte păsări au fost duse la 400 de mile de locul în care locuiau. Când au fost eliberate, cinci dintre ele au revenit la cuiburile lor.

În alt caz, un anumit tip de păsări de mare au fost luate din cuibul lor de pe coasta Welsh și transportate la Veneția cu avionul.

Când au fost eliberate, ele au făcut drumul casă, la cuib, zburând în linie dreaptă pe o distanță de 930 mile.

Păsările migratoare oferă un exemplu chiar mai uimitor. Unele migrează din Anglia în Africa de Sud în fiecare an.

Ele nu numai că se întorc în Anglia în primăvara următoare, dar multe dintre ele vin înapoi la cuibul lor, făcut cu un an înainte. Și știi de la ce distanța  trebuie să zboare înapoi? Șase mii de mile!

Apropo, știați că anumite că tipuri de fluturi migratori, de asemenea, pot găsi drumul spre casă pe distanțe lungi?

La tropice, se poate vedea uneori fluturi ce zboară în masă în mod constant într-o singură direcție. Ei pot merge o mie de mile și mai mult, și apoi să se întoarcă din nou în următorul sezon.

În ciuda tuturor eforturilor făcute pentru a se găsi o exlicație a modului în care aceste creaturi găseasc drumul spre casă, încă nu s-a găsit una.