Cum se importa o masina?

Apropo.ro / 11.02.2002, 12:02
Cum se importa o masina?
Vrei sa iti iei o masina din strainatate? Nu stii care sunt procedurile de inmatriculare in Romania? Afla de la noi cum se face si ce trebuie sa platesti la vama. Orice vehicul adus in tara trebuie sa respecte normele antipoluare Euro 3, caracteristicile tehnice din talon si sa fie


Vrei sa iti iei o masina din strainatate? Nu stii care sunt procedurile de inmatriculare in Romania? Afla de la noi cum se face si ce trebuie sa platesti la vama.

Orice vehicul adus in tara trebuie sa respecte normele antipoluare Euro 3, caracteristicile tehnice din talon si sa fie insotit de un document de provenienta. La acestea se adauga dovada ca a fost platita vama (chitanta).

Pentru autovehiculele produse in UE nu trebuie sa platesti nici o taxa, in schimb pentru cele produse in SUA si Japonia trebuie platita o taxa de 30%. Atentie, daca iei o masina japoneza, de ex. Nissan, care nu este produsa in Japonia ci in UE nu platesti taxa.

Alte cheltuieli care mai sunt facute la vama sunt cele legate de accize. Acestea sunt cuprinse intre 3% pentru masinile cu poluare redusa (Euro 4) si 4,5% pentru cele cu poluare normala (Euro 3), depinde de capacitatea cilindrica a masinii.

Omologarea se efectueaza la RAR, unde se face si o inspectie tehnica a vehiculului.

Inmatricularea este efectuata de politie, pe baza certificatului de inmatriculare si a celorlalte acte ale masinii. Fara viza RAR nu se poate inmatricula o masina, deci prima etapa este RAR-ul.

Mirel Mircea

Tags: