Cum se instalează dependența de țigări!

Apropo.ro / 04.05.2015, 11:00
Cum se instalează dependența de țigări!
Milioane și milioane de oameni știu deja că fumatul este dăunător și chiar periculos pentru sănătate.

Totuși, milioane și milioane de oameni continuă să fumeze – sau chiar se apucă de fumat.

De ce? Exprerții din mai multe domenii susțin că oamenii încep să fumeze și transformă fumatul într-un obicei printr-un proces complex, încă neînțeles în totalitate. Desigur, anumite caracteristici pot fi evidențiate, cum ar fi unele cauze care fac oamenii să fumeze și altele care să le mențină viciul, însă acesta nu este un domeniu simplu. De exemplu, știm că majoritatea oamenilor se apucă de fumat din cauza celor din jurul lor.

Știai că, în Marea Britanie a anului 1982, 38% dintre bărbații de peste 16 ani erau fumători, la fel ca și 33% dintre femeile de peste aceeași vârstă?

Copiii au senzația că „devin” adulți dacă fumează și sunt încurajați în această direcție de către cei de vârsta lor. Unii dintre ei își văd și părinții fumând, așa că se apucă și ei de fumat. Efectul pe care îl are fumatul asupra unei persoane acționează pentru a-i întări viciul.

De exemplu, nicotina acționează asupra inimii și a sistemului nervos.

Dacă un om fumează o țigară sau două, îi crește frecvența cardiacă și crește, ușor, și presiunea sângelui. Țigările au un efect, în principal, tranchilizant și relaxant asupra sistemului nervos. Oamenii își doresc aceste efecte sau simt că au nevoie de ele sau depind de aceste efecte în anumite circumstanțe și continuă să fumeze. Din cauză că motivele pentru care oamenii fumează sunt atât de complexe și diferite, nu există un tratament universal împotriva dependenței de țigări.