Cum se menține o rață pe suprafața apei

Apropo.ro / 25.02.2015, 19:00
Cum se menține o rață pe suprafața apei
Când folosim cuvântul "rață", facem referire la o gamă foarte largă de păsări, de la cele de hambar până la cele care se ridică în înaltul cerului.

De fapt, familia rațelor include lebede, gâște, rațe de copac, rațe care se scufundă și rațe Ruddy. Cele mai multe dintre rațele sălbatice trăiesc pe teritoriul Canadei, mai ales în Nordul Extrem. Numi pe timp de iarnă acestea călătosesc în partea Centrală și de Sud, unde stau pentru puțin timp. De îndată ce gheața se sparge în nord, acestea se îndreaptă spre casă, la iazurile unde le place să trăiască.

Rațele nu au nicio problemă să trăiască în apele înghețate. Motivul pentru care suportă frigul și reușesc să se mențină la suprafață sunt penele care sunt prevăzute cu substanță rezistentă la apă. Lângă coadă, rațele au o glandă ce secretă ulei și care se întinde pe pene. Chiar și labele rațelor sunt acoperite de o membrană care le protejează de frig și nu sunt prevăzute cu sânge sau nervi.

Picioarele rațelor sunt poziționate foarte în spate, lucru care ajută la înnotat dar dau și un mers legănat.

O rață se poate deplasa foarte rapid în zbor și poate ajunge chiar la 70 de kilometri pe oră.

Cele mai multe rațe își construiesc cuibul pe sol, în apropierea apei. Cuibul este amenajat cu numeroase plante și pene proprii. Penele încălzesc cuibul, atunci când rața e departe de cuib. O rață produce de la 7 la 14 ouă si doar ea stă pe ele.

Masculul pleacă după sezonul de împerechiere.

Există umeroase specii de rațe în întreaga lume și acestea se găsesc pe toate continentele, excepție făcând Antartica.

Tags: