Cum se roaga musulmanii in spatiu?

Apropo.ro / 28.04.2006, 17:07
Cum se roaga musulmanii in spatiu?
Cercetatorii și profesorii de religie din Malaysia încearca sa determine modul în care musulmanii ar trebui sa se roage în spațiu, deoarece aceasta țara în care predomina religia islamica se pregatește sa trimita primul astronaut în Cosmos, transmite Reuters. Mai

Cercetatorii și profesorii de religie din Malaysia încearca sa determine modul în care musulmanii ar trebui sa se roage în spațiu, deoarece aceasta țara în care predomina religia islamica se pregatește sa trimita primul astronaut în Cosmos, transmite Reuters.

Mai mult de 150 de delegați au participat la un seminar pentru a se hotarî cum ar trebui sa se roage musulmanii în spațiu ținând cont ca este dificil sa localizezi Mecca și sa te așezi în poziția de rugaciune într-un loc unde gravitația este zero. Alte chestiuni religioase puse în discuție au fost alimentele pe care un musulman nu are voie sa le consume și modul de spalare.

„Aceste lucruri sunt la fel de importante ca și faptul ca vom trimite un astronaut în spațiu”, a declarat Mustafa Din bin Subari, director al Angkasa, agenția spațiala malaieziana. „Dorim sa subliniem faptul ca a fi musulman nu înseamna sa nu ai voie sa faci ceva”, a adaugat el.

Practicarea religiei fondata în secolul al VII-lea în deșertul Arabiei în timpul unui zbor spațial care este o descoperire a secolului al XX-lea este o chestiune complexa. ISS se mișca cu o viteza de aproape 17.000 mile/ora, deci poziția relativa a orașului Mecca este în continua schimbare. Stația spațiala parcurge de 16 ori pe zi orbita pamântului și, ținând cont ca musulmanii se roaga de 5 ori pe zi, astronauții malaiezieni ar trebui sa se roage de 80 de ori în 24 de ore.

Specialiștii au dezvoltat un program pe calculator care se numește „Muslims in Space” („Musulmanii în spațiu”) și care determina când ar trebui ca musulmanii sa se roage.

Guvernul malaezian planuiește sa trimita pe ISS un astronaut, într-o misiune coordonata de Rusia, în octombrie 2007. Din 30.000 de aplicații au fost aleși patru candidați pentru aceasta misiune, trei dintre ei fiind barbați musulmani, a patra fiind o femeie hindusa.

Singurul musulman care a calatorit în spațiu pâna acum a fost un prinț saudit, în misiunea spațiala organizata de NASA în 1985.

Mediafax