Cum și-a pierdut valoarea un violoncel Stradivarius de 20 de milioane $

De: Gabriela Voicu / 10.05.2012, 15:20
Cum și-a pierdut valoarea un violoncel Stradivarius de 20 de milioane $
Un violoncel Stradivarius din secolul 17, evaluat la 20 de milioane $, a căzut de pe o masă, în timpul unei ședințe foto.

Coșmarul unui curator? Un violoncel Stradivarius din secolul 17, evaluat la 20 de milioane $, care cade de pe o masă și se face țăndări!

Incidentul s-a petrecut la Palatul Regal din Spania, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, în cadrul unei ședințe foto. Cel care a făcut recent anunțul a dorit să-și păstreze anonimatul.

Acesta a declarat că violoncelul „și-a rupt gâtul”, la propriu, însă a ținut să precizeze că porțiunea afectată era parte a unui proces de recondiționare realizat în secolul 19 și nu a piesei originale din secolul 17.

Violoncelul distrus, despre care reprezentanții Palatului Regal din Spania spun că va fi reparat, făcea parte dintr-un set care includea două viori și o violă, cunoscut sub denumirea „The Quartet” („Cvartetul”).

Violoncel Stradivarius, distrus accidental

Maestrul italian Antonio Stradivari a realizat o serie de instrumente muzicale, de-a lungul vieții, fiecare fiind foarte apreciat și căutat de colecționari.

Stradivari a făurit aproximativ 1.100 de instrumente, din care 600 sunt celebre astăzi. A construit în atelierul său din Cremona viori, viole, violoncele, dar și o harpă (aflată azi în proprietatea Academiei de Muzică din Napoli, Italia). Dincolo de sunetul deosebit și rareori egalat, intrumentele sale sunt o investiție financiară foarte bună, în ultimii 30 de ani prețul lor crescând de peste 200 de ori, ajungând astăzi la 5-6 milioane de euro.