Cum transformi 5 zile de concediu în 29 de zile de vacanţă în 2017 – FOTO

De: Cătălina Matei / 10.01.2017, 10:33
Cum transformi 5 zile de concediu în 29 de zile de vacanţă în 2017 - FOTO
Anul 2017 aduce 14 zile libere pentru bugetari, prevăzute în Codul Muncii. Dintre acestea, 11 sunt în timpul săptămânii. De primele două zile libere, 1 ianuarie şi 2 ianuarie, fiecare persoană s-a bucurat cum a ştiut mai bine. Pentru restul zilelor libere rămase în calendar, specialiştii motorului independent şi gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo.ro au analizat cele mai bune opţiuni prin care românii să le transforme în vacanţe prelungite către destinaţii de călătorie ieftine. Descoperă cum poţi transforma cinci zile de concediu în 29 de zile de vacanţă şi care sunt destinaţiile de călătorie cu buget redus recomandate de momondo.ro în funcţie de fiecare sezon.

24 ianuarie (marţi) – Ziua Unirii Principatelor Române

Recomandare de vacanţă: 21-24 ianuarie 2017, Sofia, Bulgaria

Pe timp de iarnă, Sofia se transformă într-o destinaţie magică, unde un zbor al zânelor deasupra capului nu ar surprinde pe nimeni. După ce ai descoperit cupolele aurii ale catedralei Alexander Nevsky, porneşte spre Lacul Ariana pentru a încălţa o pereche de patine. Pentru iubitorii de schi, la 30 de minute cu maşina se află Muntele Vitosha, cu cele mai bune condiţii pentru acest sport. Mai mult, în zonă găseşti centre spa unde te poţi relaxa cât ai clipi.

16 aprilie (duminică), 17 aprilie (luni) – Paştele

Recomandare de vacanţă:  14-17 aprilie 2017, Thessaloniki, Grecia

Oraşul-port Thessaloniki este locul în care poţi să te bucuri de plăcerile simple ale vieţii. Explorează rămăşiţele romantice ale timpurilor trecute şi încearcă porţiile de mâncare generoase din capitala culinară a ţării, alături de un cocktail la malul apei. Aici poţi privi localnicii cum joacă domino în tavernele greceşti tradiţionale „ouzeri” cu influenţe turceşti. Totodată, poţi descoperi paleta largă de culori ale florile din piaţa Louloudadika sau te poţi lăsa purtat de val într-o croazieră prin port cu feribotul. Tot aici, ai parte de plaje cu nisip fin şi mare turcoaz în apropiatul Halkidiki iar spre apus, vizitatorii care călătoresc cu un rucsacul în spate dau startul unei noapţi pline de dans.

1 mai (luni) – Ziua Muncii

Recomandare de vacanţă:  28 aprilie–1 mai 2017, Las Palmas de Gran Canaria, Spania

Când viaţa îţi oferă plajă, soare şi bucătărie spaniolă, nu îţi mai rămân prea multe de cerut. Începe cu o plimbare pe faleza Paseo de las Canteras, continuă pe plaja cu acelaşi nume şi, apoi, fă o baie în valurile Mediteranei. Pe Avenida Maritima, drumul ce duce la satul pescăresc San Cristóbal, se zvoneşte că s-ar găsi cea mai bună bucătărie pescărească din toată staţiunea. După masă, se cuvine să faci o plimbare pe străzile Triana sau Pérez Gáldos, să mergi la cumpărături sau să te revigorezi cu un pahar de limonadă în Vagueta, cel mai vechi cartier din oraş.

1 iunie (joi) – Ziua Copilului, 4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) – Rusalii

Recomandare de vacanţă:  1–5 iunie 2017, Barcelona, Spania

O plimbare pe tărâmul lui Gaudí merită din plin onoarea unui city-break la început de vară. Fie că alegi să vizitezi Sagrada Familia, Casta Batllo, Parcul şi Palatul Guell sau Cascada fântână din parcul La Ciutadela, nu uita să iei cel puţin o gustare în Mercado de la Boquería.

Pentru o pauză de cafea, mergi în cafeneaua Els Quatre Gats, o altă comoară arhitectonică şi un loc devenit faimos în perioada modernistă de către artiştii care obişnuiau să-i calce pragul, precum Pablo Picasso, Antoní Gaudí, Julio González şi Rubén Dario.

15 august (marţi) – Adormirea Maicii Domnului

Recomandare de vacanţă: 12–15 august 2017, Porto, Portugalia

Porneşte la plimbare din Piaţa Ribeira, un sit al patrimoniului mondial UNESCO, situat lângă Râul Douro. Este locul ideal pentru observatori, de la artiştii de stradă la cuplurile de vârstnici, care îşi fac plimbarea de dimineaţă pentru o ”bica” (espresso portughez). La mică distanţă se află Grădinile Palatului de Cristal, care te vor ajuta să te reconectezi cu natura, în prezenţa păunilor şi a altor păsări încântătoare. Nu departe, vei descoperi Muzeul Romantic, cu galerii pline de obiecte şi decoraţiuni fine ale epocii romantice din secolul al XIX-lea. Lasă-te ademenit şi de Livraria Lello & Irmão, o librărie de cărţi în stil Art-Nouveau, unde vei putea descoperi tot felul de obiecte la modă în Porto.

30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei, 1 decembrie (vineri) – Ziua Naţională a României

Recomandare de vacanţă: 30 noiembrie–3 decembrie 2017, Kalamata, Grecia

Orice vizită în Kalamata ar trebui să înceapă cu o promenadă pe ţărmurile Mediteranei, urmărind caiacele care se scufundă în zare şi se ascund după stânci. Totodată, băile ocazionale făcute în apele călduţe ale Golfului Messinian n-ar trebui amânate. Între plimbările pe plajă, nimic nu se potriveşte mai bine decât vizitarea centrului istoric al oraşului şi a grădinilor de la Castelul Kalamata. Oraşul mai găzduieşte recolte nesfârşite de măslini, care acoperă toată această bucată de peninsulă Peloponeză.

25 decembrie (luni), 26 decembrie (marţi) – Prima şi a doua zi de Crăciun

Recomandare de vacanţă: 23–26 decembrie 2017, Sarajevo, Bosnia şi Herţegovina

Gazdă a Jocurilor Olimpice din 1984, se poate spune despre Sarajevo că într-adevăr ştie cum să definească iarna. Dă o fugă pe una dintre pârtiile Muntelui Jahorina şi închiriază echipamente la un preţ de mai mare dragul. Dacă vezi că soarele rămâne pe cer, aşază-te la o terasă din Baščaršija, centrul istoric al Imperiului Otoman. Continuă vizita cu rămăşiţele Asediului din Sarajevo de la 1992, care rămân împrăştiate, dar de neclintit, prin toate colţurile oraşului. Ca să cunoşti decorul natural bosnian, porneşte într-o drumeţie prin Lukomir. Aici se află un sătuc izolat din Munţii Bjelesnica, undei vei găsi casele din piatră îmbrăcate în plăci de lemn, adăposturile unei mici comunităţi ce-şi duce traiul din creşterea oilor, tricotatul ciorapilor de lână şi sculptatul în lemn.

Descoperă pe momondo.ro oferte de călătorie, precum şi informaţii utile sau recomandări de călătorie la secţiunea Inspiraţie, pe care să le iei cu tine în bagaj la următoarea plecare.