Cum transmite creierul mesaje corpului?

Apropo.ro / 29.03.2015, 20:00
Cum transmite creierul mesaje corpului?
Creierul primește semnale, le digeră și trimite semnale pentru acțiuni, într-o fracțiune de secundă. Diferite părți ale creierului fac lucruri diferite.

Medulara, care se găsește în partea superioară a măduvei spinării, controlează nervurile care se ocupă de anumiți mușchi și glande. Medulara face ca inima să bată, plămânii să absoarbă aer, iar stomacul să digere mâncare.

Cerebelul controlează mișcările și echilibrul corpului. Acolo au loc procesele de gândire, învățare, rememorare, decizie și realizare a unor fapte. Senzațiile de văz, auz, miros, gust și atingere își au nucleul tot aici. La fel și senzațiile corporale.

Oamenii de știință încă nu înțeleg în totalitate cum funcționează creierul. Însă, ei au învățat că mesajele ce se transmit prin sistemul nervos – de la și către creier – au slabe încărcături electrice.

Nervurile sunt compuse din celule nervoase. O celulă nervoasă are un corp principal, înconjurat de pori cu aspect de fire de păr. Mesajele se transmit de la o celulă la alta cu ajutorul acestor fire.

Miliardele de celule nervoase din corp formează o rețea uriașă, care duce la coloana vertebrală. Pe drum, nervuri din diferite părți ale corpului se adună în fascicule groase. Un cablu gros de nervuri urcă de la vârful coloanei vertebrale către creier. Un set de nervuri din cablu poartă mesajele de la simțuri la creier. Un alt set le transmite de la creier către mușchi și glande. Creierul emite semnalele și face legăturile potrivite.