Cum va fi vremea până pe 1 Martie 2015

De: Carmen Ulian / 17.02.2015, 11:00
Cum va fi vremea până pe 1 Martie 2015
Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor până pe 1 martie, pentru toate regiunile din țară.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

La începutul intervalului, procesul de răcire a vremii va determina înregistrarea unor valori în general mai scăzute decât cele obișnuite ale perioadei, astfel că ziua vor fi în medie 3…5 grade, iar noaptea -7 la -4 grade. Între 20 și 24 februarie vremea se va încălzi continuu, valorile mediate pe regiune ajungând la valori maxime de 8…11 grade, și minime de -4…0 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referință, deși vor fi posibile ușoare variații de la o zi alta, temperaturile se vor menține în general peste mediile climatologice ale sfârșitului de februarie.

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză nu vor fi condiții de precipitații, apoi însă probabilitatea de ploaie va crește.

CRIȘANA

La începutul intervalului, vremea se va răci, determinând, în perioada 17-19 februarie, înregistrarea unor valori mai mici decât cele obișnuite pentru data calendaristică, cu precădere pe parcursul nopților, astfel că maximele vor fi în medie de 2…4 grade, iar minimele de -8…-4 grade. Între 20 și 24 februarie, vremea se va încălzi continuu, valorile mediate pe regiune ajungând ziua la 8…10 grade și noaptea la -3…0 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referință, deși vor fi posibile ușoare variații de la o zi alta, temperaturile se vor menține în general peste mediile climatologice ale sfârșitului de februarie.

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză nu vor fi condiții de precipitații, apoi însă probabilitatea de precipitații, mai ales ploi, se va menține ridicată.

TRANSILVANIA

În perioada 17-19 februarie vremea va fi rece, cu precădere noaptea, când gerul se va instala în toată regiunea. Maximele temperaturii aerului vor fi în medie de -3…1 grad, iar minimele de -14…-9 grade, cu valori chiar mai scăzute în depresiuni. După 20 februarie, vremea se va încălzi treptat, astfel că vor fi valori termice de 4…8 grade în medie ziua și -4…-2 grade noaptea. Pentru ultimele zile ale intervalului de referință, vor fi posibile ușoare variații de la o zi alta, dar în general temperaturile se vor menține peste cele normale pentru sfârșitul de februarie.

În prima săptămână doar trecător vor fi ninsori și lapovițe, în special în estul regiunii, apoi va crește probabilitatea pentru precipitații locale, mixte.

MARAMUREȘ

La începutul intervalului, vremea se va răci, determinând în perioada 17-19 februarie înregistrarea unor valori mai mici decât cele obișnuite pentru data din calendar, cu precădere pe parcursul nopților, astfel că maximele vor fi în medie de 0…2 grade, iar minimele de -10…-6 grade. Între 20 și 24 februarie, vremea se va încălzi continuu, valorile mediate pe regiune ajungând la 6…8 grade, în privința maximelor și -3…-1 grad, la minime. Pentru ultimele zile ale intervalului de referință, deși vor fi posibile ușoare variații de la o zi alta, temperaturile se vor menține în general peste mediile climatologice ale sfârșitului de februarie.

Dacă în prima săptămână probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, în cea de-a doua precipitațiile mixte vor fi posibile aproape în fiecare zi.

MOLDOVA

Începutul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, chiar geroasă în timpul nopților, astfel că, în medie regională, vor fi maxime de -2…4 grade și minime de -10…-6 grade. Temperaturile vor începe să crească din data de 20 februarie, fiind de așteptat, mediat pe regiune, ziua între 6 și 9 grade, iar noaptea valori ușor negative, situație care se va menține, cu ușoare variații, până la sfârșitul lunii.

În prima săptămână trecător vor fi precipitații slabe, cu caracter local, mai ales ninsori și lapoviță, iar după data de 24 februarie va crește probabilitatea apariției precipitațillor predominant sub formă de ploaie.

DOBROGEA

La începutul intervalului vremea va fi rece, astfel că în intervalul 17-19 februarie valorile medii ale temperaturii aerului vor fi de -2…4 grade ziua și -8…-4 grade noaptea. După 20 februarie, încălzirea vremii va fi semnificativă, valorile ajungând până la medii de 6…10 grade la temperaturile maxime și 0…4 grade cele minime, urmând ca până la sfârșitul intervalului variațiile termice să fie minore, caracterizând o vreme ușor mai caldă decât în mod normal pentru luna februarie.

În prima săptămână trecător vor fi precipitații nesemnificative, burniță sau fulguieli, iar după data de 24 februarie va crește probabilitatea pentru ploi locale.

MUNTENIA

Vremea va fi rece în primele zile, când media temperaturilor diurne va fi de 0…4 grade, iar în timpul nopților minimele se vor apropia local de pragul de ger, urmând a fi de -9…-6 grade. După data de 20 februarie, încălzirea va fi semnificativă, valorile termice urmând a se situa peste mediile climatologic specifice perioadei, cu maxime de 6…11 grade și minime în jurul a 0 grade, cu ușoare variații în ultimele zile ale intervalului de prognoză.

În prima săptămână izolat și trecător vor fi burnițe sau fulguieli, iar după data de 25 februarie va crește probabilitate de apariției a ploilor.

OLTENIA

În primele zile va fi o vreme rece, cu maxime termice de 0…4 grade și minime de -9…-4 grade, în medie. După data de 20 februarie vremea se va încălzi, chiar semnificativ, astfel că temperaturile se vor situa peste cele climatologic specifice perioadei, respectiv ziua valori de 7…11 grade și noaptea de -2…1 grad, regim ce se va menține, cu mici variații, până la sfârșitul intervalului de prognoză.

La începutul intervalului vor fi posibile fulguieli, iar după data de 24 februarie crește probabilitatea de apariție a ploilor.

LA MUNTE

Intervalul de prognoză debutează cu o vreme rece, chiar geroasă noaptea, urmând a se înregistra maxime de -8..-2 grade și minime de -14…-8 grade, în medie. În schimb, începând cu data de 20 februarie, temperaturile vor fi în creștere, depășind regimul termic normal al perioadei. Astfel, vor fi valori pozitive ziua, iar pe timpul nopților -6…-4 grade, în medie. Până la sfârșitul celor două săptămâni nu sunt de așteptat variații termice semnificative.

În prima săptămână pe areale restrânse vor fi ninsori slabe, trecătoare, apoi va crește probabilitatea de apariție a precipitațiilor mixte, cu caracter local.