Cum va fi vremea până pe 28 septembrie 2014

De: Carmen Ulian / 16.09.2014, 12:00
Cum va fi vremea până pe 28 septembrie 2014
Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor până pe 28 septembrie pentru toate regiunile țării.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

BANAT

În prima săptămână de prognoză, temperaturile diurne vor marca o creștere treptată, de la valori medii în jurul a 20 de grade, până la 23…24 de grade. În intervalul 21 – 24 septembrie, vremea va intra într-un proces de răcire și maximele vor scădea cu aproximativ 4 grade, apoi temperaturile se vor menține neschimbate până spre sfârșitul lunii. În ceea ce privește minimele nocturne, acestea vor oscila între 10 și 14 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 18 septembrie și, din nou, după 24 septembrie.

Va ploua pe arii extinse în primele două zile ale intervalului, când și cantitățile de apă vor fi mai însemnate, dar probabilitatea de apariție a ploilor se menține ridicată și după data de 19 septembrie.

CRIȘANA

Până pe data de 19 septembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori normale din punct de vedere climatologic, în jurul a 24 de grade, apoi vremea va începe să se răcească ușor, iar temperaturile vor ajunge spre sfârșitul lunii la medii de 18…19 grade. Mediile temperaturilor minime vor scădea semnificativ până în 18 septembrie, apoi vor reveni la valori de 13…14 grade. În a doua săptămână temperaturile nocturne vor marca o nouă scădere, ajungând până la 9…10 grade.

Pe parcursul întregului interval sunt posibile ploi slabe, de scurtă durată și pe arii restrânse, exceptând perioada 20 – 24 septembrie, când vor fi mai frecvente și, posibil, în cantități moderate.

vremea.apropo.ro

Vremea în București, vremea în Iași, vremea în Cluj, vremea în Timișoara și în orice oraș vrei, vremea pe 10 zile, vremea pe 15 zile, vremea în weekend, vremea la munte, date exacte, în timp util și desenate frumos. Toate, pe  vremea.apropotv.ro

TRANSILVANIA

Prima parte a intervalului va fi caracterizată de valori ale maximelor termice între 22 și 24 de grade și minime între 7 și 10 grade, cu cele mai scăzute temperaturi nocturne în depresiuni. În a doua săptămână, regimul termic va marca o scădere treptată, de aproximativ 3 grade, astfel că, spre sfârșitul lunii vor fi, în medie, maxime în jurul a 18 grade și minime de 5…6 grade.

Probabilitatea de apariție a ploilor, foarte redusă în prima săptămână, va crește după data de 20 septembrie, iar ploile vor putea fi moderate cantitativ.

MARAMUREȘ

Până pe data de 19 septembrie, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori normale pentru a doua decadă a lunii, cu maxime de 23…24 de grade, apoi temperaturile vor începe să scadă, mai accentuat până în data de 23 septembrie, și vor ajunge la 18..19 grade. Minimele nocturne vor oscila între 7 și 12 grade, cu cele mai scăzute valori în intervalele 17 – 19 septembrie, respectiv 24 – 28 septembrie.

Probabilitatea de precipitații crește după data de 20 septembrie, iar ploile vor putea fi moderate cantitativ.

MOLDOVA

În prima jumătate a intervalului, valorile termice medii diurne se vor menține relativ constante, cu maxime în jurul a 22 de grade, însă temperaturile minime, în scădere accentuată, vor ajunge la 8 grade în data de 20 septembrie. A doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de o scădere a temperaturilor, atât maxime cât și minime, astfel că, spre sfârșitul lunii maximele vor oscila în jurul a 18 grade, iar minimele vor fi de 8…9 grade, valori comparabile cu normele climatologice.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în perioada 21 – 26 septembrie, în restul intervalului doar cu totul izolat fiind posibile ploi slabe.

DOBROGEA

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză regimul termic se va menține apropiat de cel climatologic specific, deși temperaturile vor scădea ușor de la medii de 23…24 de grade în prima săptămână, la o medie de 20 de grade la sfârșitul celei de-a doua. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între 12 și 15 grade, cu cele mai scăzute valori în 20 septembrie.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi foarte redusă până la sfârșitul lunii, excepție făcând intervalul 21 – 26 septembrie când sunt posibile ploi, în general slabe cantitativ.

MUNTENIA

Până pe data de 22 septembrie, regimul termic va fi caracterizat de valori normale din punct de vedere climatologic ale maximelor, în jurul a 24 de grade, apoi vremea va începe să se răcească ușor, iar temperaturile maxime vor ajunge spre sfârșitul lunii la medii de 20…21 grade. Mediile temperaturilor minime vor scădea până în 20 septembrie, când vor fi în jurul a 9 grade, în weekend vor crește cu aproximativ 3 grade, apoi vor marca o nouă scădere ușoară.

Probabilitatea de ploaie se va menține foarte redusă aproape pe tot parcursul celor două săptămâni și doar între 21 și 26 septembrie vor fi ploi, în general slabe.

Dacă ai planuri de pescuit află de la noi valorile solunarului pe zile și pe luni. Fir întins!

solunar

OLTENIA

În cea mai mare parte a intervalului de prognoză regimul termic diurn se va menține relativ scăzut, cu maxime, în medie, între 19 și 23 de grade, valori cu aproape 5 grade sub cele normale pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Mediile temperaturilor minime se vor situa între 10 și 13 grade, cu cele mai scăzute valori în intervalele 18 – 20 septembrie, respectiv 25 – 28 septembrie.

Va ploua pe arii relativ extinse în primele două zile ale intervalului, când sunt așteptate cantități de apă mai însemnate, dar probabilitatea de apariție a ploilor se menține ridicată și după data de 20 septembrie.

LA MUNTE

În cele două săptămâni de prognoză, regimul termic diurn nu se va modifica semnificativ, situându-se, în medie, între 12…14 grade, iar cel nocturn va suferi ușoare modificări de la o zi la alta, încadrându-se între 4 și 7 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 15 și 16 septembrie în masivele sudice, iar dupădata de 20 septembrie va crește probabilitatea de apariție a ploilor în toată zona montană.