Cum va fi vremea până pe 5 aprilie 2015

De: Carmen Ulian / 24.03.2015, 13:00
Cum va fi vremea până pe 5 aprilie 2015
Administrația Națională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluției valorilor termice și a precipitațiilor până pe 5 aprilie, pentru toate regiunile din țară.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor. 

BANAT

La începutul intervalului valorile termice se vor menține apropiate de mediile climatologice specifice acestei perioade. Astfel, media maximelor va fi de 13…15 grade, iar cea a minimelor de 3…5 grade. În jurul datei de 26 martie, temperatura aerului va crește până la valori cu 4…5 grade mai mari față de cele normale pentru această dată, vremea devenind caldă. După această dată va exista o scădere a temperaturii, până la valori ușor sub norme. Media maximelor va fi de 13…14 grade, iar cea a minimelor de 3…5 grade.

Probabilitatea de apariția a ploilor va fi mai ridicată după data de 25 martie, iar pe 27 și 28 martie acestea se vor semnala pe arii extinse și pot fi moderate cantitativ.

CRIȘANA

În primele zile ale intervalului, temperatura aerului va crește treptat, de la valori medii diurne de 13…14 grade, până la 18…19 grade, pe 27 martie, vremea devenind caldă. Temperaturile minime vor urma aceeași evoluție, de la medii de 0…1 grad, până la 7…8 grade. După această dată, valorile termice vor fi în scădere, dar se vor menține apropiate de cele normale climatologic. Media maximelor va fi de 12…14 grade, iar cea a minimelor de 3…4 grade.

Până pe 25 martie șansele de ploaie vor fi reduse. Apoi, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată, cu deosebire în zilele de 27, 28 și 31 martie.

TRANSILVANIA

Până pe 27 martie temperatura aerului va fi în creștere, de la maxime, în medie, de 10…12 grade, până la 17…18 grade, vremea devenind caldă. Minimele termice vor fi în creștere, de la valori, în medie, de -2…-1 grad, până la 4…6 grade. După data de 27 martie, temperatura aerului va fi în scădere, până la valori apropiate de cele normale ale perioadei. Maximele vor fi, în medie, de 10…12 grade, iar media minimelor va fi de 0…2 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, în general slabe cantitativ, predominant sub formă de ploaie, va fi mai ridicată după 25 martie, iar în jurul datelor de 27,28 și 31 martie, acestea se vor semnala pe arii relativ extinse.

MARAMUREȘ

În primele patru zile ale intervalului, temperatura aerului va fi în creștere, de la maxime, în medie, de 10…12 grade, până la 16…17 grade. Evoluția valorilor nocturne va fi similară, de la minime, în medie, de -2…-1grad, până la 6…7 grade. Din 27 martie,  temperatura aerului va fi în scădere, dar valorile termice se vor menține apropiate de mediile climatologice specifice perioadei. Maximele vor fi, în medie, de 10…12 grade, iar minimele de 2…3 grade.

În primele zile, vremea va fi predominnt frumoasă, iar condițiile de ploaie vor fi extrem de reduse. După data de 25 martie va ploua la nivel local aproape zilnic, iar în jurul datei de 31 martie pot fi cantități de apă mai însemnate.

MOLDOVA

În prima jumătatea a acestei săptămâni valorile termice vor crește treptat, de la maxime, în medie, de 5…6 grade, până la 17…18 grade pe 26 martie, când vremea va fi mai caldă decât în mod normal în această perioadă. Și valorile termice din cursul nopților vor fi în creștere, de la minime, în medie, de -2…-1 grad, la 6…7 grade. După 26 martie, temperatura aerului va fi în scădere cu 4…5 grade, până la valori medii diurne de 12…14 grade și nocturne de 2…4 grade.

La începutul intervalul de prognoză probabilitatea pentru precipitații va fi nesemnificativă. Pe 25 și 26 martie va ploua slab și izolat, apoi vor fi ploi aproape în fiecare zi, iar pe 27 și 28 martie acestea se vor semnala pe arii extinse. 

DOBROGEA

Până pe 26 martie, vremea se va încălzi treptat. Dacă la începutul acestei săptămâni media maximelor va fi de 6…7 grade, pe 26 martie se vor înregistra maxime, în medie, de 15…16 grade. Temperaturile minime vor avea aceeași evoluție, fiind în creștere de la valori minime de -1…0 grade, la 7…8 grade. Ulterior, până pe 30 martie, regimul termic va scădea ușor și treptat, spre medii apropiate de norme, respectiv 12…14 grade ziua și 5..6 grade noaptea, valori ce se vor menține relativ constant până la sârșitul intervalului de prognoză.

Ploile iși vor face apariția după data de 25 martie, iar în intervalul 27-29 martie acestea vor fi pe arii extinse și izolat mai importante cantitativ.

MUNTENIA

În primele patru zile, temperaturile maxime vor crește treptat până la o medie de 20 de grade pe 26 martie, când vremea va deveni mai caldă decât în mod obișnuit. Până la sfârșitul intervalului, temperaturile vor fi în scădere cu 6…7 grade și se vor menține la medii de 13…14 grade, valori apropiate de media climatologică. Valorile termice nocturne vor fi în scădere în prima zi a intervalului, media fiind ușor negativă, apoi vor crește treptat până la medii de 8 grade, între 26 și 28 martie. În continuare, până la sfârșitul perioadei de prognoză, tendința va fi de scădere ușoară până la medii de 2…3 grade.

Între 25 – 31 martie, va ploua temporar, dar slab cantitativ, exceptând intervalul 27 – 29 martie, când ploile se vor extinde ca arie și vor fi în general moderate.

OLTENIA

În primele trei zile, vremea va fi apropiată de normele climatologice specifice perioadei, mediile temperaturilor maxime fiind de 10…11 grade, apoi în data de 26 se va încălzi cu 6 grade, media situându-se la 17 grade. În continuare vremea se va răci treptat până pe data de 29, media maximelor ajungând la12 grade, iar până la sfârșitul intervalului, variațiile vor fi nesemnificative, cu valori medii diurne situate între 12 și 14 grade. Temperaturile minime vor fi pozitive pe tot intervalul de prognoză și vor avea o creștere treptată de la o medie de 1…2 grade în 23, 24 martie, până la 7…8 grade în 26, 27 și 28 martie, apoi tendința va fi de scădere până la o medie de 4 grade.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai mare în zilele de 25, 27, 28 și 29 martie, apoi acestea se vor semnala temporar și pe arii mai restrânse, până la sfârșitul intervalului.

LA MUNTE

În primele zile ale intervalului temperatura aerului va fi în creștere, de la medii ale maximelor în jurul valorii de 4 grade, până la 8…9 grade în data de 26 martie. Apoi va exista o scădere ușoară și treptată, până la valori normale pentru această perioadă, maximele urmând a fi, în medie, de 5…6 grade. Temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar media acestora va fi de -5…-2 grade. Doar în intervalul 26-28 martie, media minimelor va fi ușor pozitivă, de 1…2 grade.

Până pe 25 martie, vremea va fi predominant frumoasă. În restul intervalului, probabilitatea pentru precipitații mixte va fi ridicată, iar în jurul datelor de 27, 28 și 31 martie acestea se vor semnala pe arii mai extinse.

Tags: