Cum vâneaza bufnițele?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Cum vâneaza bufnițele?
Bufnițele sunt păsări de pradă. Mai mult, ele sunt printre cele mai bune păsări de acest gen de oriunde, ca și cum tot corpul bufnițelor a fost făcut pentru a le ajuta la vânat.

Bufnița are gheare puternice, sub formă de ace, care se închid peste pradă, precum fălcile unei curse. Gheare au un pinten cu ajutorul căruia bufnița își poate schimba poziția înainte sau înapoi.

Majoritatea speciilor de bufnițe au ochi mari, care le ajută să vadă mai bine în timpul serii și nopților, la lumina lunii, decât în timpul zilei. Bufnița are urechi mai bune decât orice altă pasăre. Cele două urechi ale sale pot avea diferite forme și sunt ascunse sub penele de la picioare.

Bufnția are marginile penelor de pe aripi moi și „blănoase”. Zborul bufniței va fi, astfel, mai puțin zgomotos și mai util la vânătoare. Deși nici măcar bufnița nu poate vedea întuneric complet, dar poate observa obiecte în nopțile pe care oamenii le numesc „complet întunecate”.

Bufnița vânează cel mai bine la răsărit, apus sau în nopțile cu luna vizibilă. Poate auzi fuga unui șoarece pe pământ de la mulți metri distanță. Atunci când o bufniță își aude prada așezându-se, își împrăștie aripile și pielea care le acoperă urechile. Astfel, se formează o pâlnie uriașă, care adună până și cele mai estompate sunete. După ce își localizează prada după sunet, bufnița atacă rapid și direct cu aripile silențioase și își prinde prada cu ajutorul ghearelor.

Bufnițele se hrănesc cu mamifere precum șoareci, veveroțe și iepuri. Ele mai mănâncă reptile, broaște, păsări, chiar și pești. Bufnițele pot prinde șoareci mai bine decât majoritatea capcanelor făcute de om.