Cupa Mondială de fotbal din 2022, cel mai costisitor eveniment sportiv

De: Marian Andrei / 11.07.2013, 16:50
Cupa Mondială de fotbal din 2022, cel mai costisitor eveniment sportiv
Deși mai sunt mai bine de opt ani până la Cupa Mondială de fotbal din 2022, Qatarul, țară desemnată să organizeze această competiție, a început deja pregătirile, anunțând că va investi o sumă colosală pentru a pune la punct și cel mai mic detali până la startul primului meci.

Șeicii din Qatar, stat care a primit dreptul de a organiza Cupa Mondială, au promis să investească o sumă record pentru organizarea acestei competiții: 200 de miliarde de dolari, adică de peste 15 ori cheltuielile făcute pentru olimpiada de la Londra.

140 de miliarde de dolari vor fi cheltuite numai pentru dezvoltarea infrastructurii de transport (un nou aeroport, șosele de mare viteză, dar și linii de metrou subteran) necesară turiștilor care vor vizita statul din Golful Persic în timpul desfășurării Cupei Mondiale.

Alte 20 de miliarde de dolari sunt destinate construcției de noi hoteluri precum și a stadioanelor pe care se vor desfășura meciurile.

Potrivit informațiilor venite din Qatar, stadioanele vor fi construite utilizând cele mai inovative tehnologii. Astfel, ele vor beneficia de sisteme solare de răcire, unul dintre cele mai mari impedimente fiind temperatura extrem de ridicată din perioada desfășurării evenimentului.

O altă „găselniță” a arabilor este tehnologia modulară: după desfășurarea Cupei Mondiale, stadioanele vor fi „micșorate” iar excedentul de scaune va fi donat unor țări cu infrastructură sportivă mai puțin dezvoltată.

Potrivit estimărilor, aproape 400.000 de turiști vor asista la meciurile Cupei Mondiale din 2022, în condițiile în care populația Qatarului este de 2 milioane