Curaj pentru record

Apropo.ro / 28.01.2002, 08:46
Curaj pentru record
Jennifer Capriati a salvat patru mingi de meci sîmbata înainte de a o învinge pe Martina Hingis, 4-6, 7-6 (7), 6-2, si a-si apara titlul cucerit anul trecut Asa ceva nu s-a mai întîmplat niciodata. Coborînd adînc în istorie, ajungem la anul 1889, cînd britanica Blanche Bingley Hillyard a

Jennifer Capriati a salvat patru mingi de meci sîmbata înainte de a o învinge pe Martina Hingis, 4-6, 7-6 (7), 6-2, si a-si apara titlul cucerit anul trecut

Asa ceva nu s-a mai întîmplat niciodata. Coborînd adînc în istorie, ajungem la anul 1889, cînd britanica Blanche Bingley Hillyard a scapat de amenintarea a trei mingi de meci în finala cu compatrioata ei Lena Rice si a cîstigat Wimbledon-ul. Ultima data cînd, pe tablourile feminine ale turneelor de Mare Slem, cineva a revenit de la minge de meci a fost în 1962, Margaret Smith reusind finalmente s-o învinga pe Lesley Turner într-un ultim act complet australian de la Roland Garros. Sîmbata, Jennifer Capriati a batut toate recordurile.

Adversara ei, Martina Hingis, a condus cu 6-4 si 4-0, apoi a avut patru posibilitati de a încheia meciul victorioasa si de fiecare data americanca s-a revoltat, egalînd scorul. Toate acestea amintesc de o alta finala memorabila, cea de la Wimbledon 1993, în care cehoaica Jana Novotna a posedat un avantaj de 4-1 în setul decisiv, dar a pierdut cu 4-6 în fata germancei Steffi Graf. Novotna nu a avut însa nici o minge de meci. Imaginea emblematica ramîne cea în care Jana se dizolva în bratele Ducesei de Kent, zdrobita de lacrimi si de suferinta.

Jennifer a fost mai puternica decît oricine. Iar Martina s-a dovedit mai labila decît oricine. „Nu caut un loc în istorie”, a declarat americanca. „Ceea ce urmaresc eu sînt titlurile. Hingis a fost aproape sa se razbune pe mine, dupa finala de anul trecut. Nu stiu cum am izbutit sa trag de mine ca sa nu cedez. Am fost însa agresiva la mingile de meci si a meritat”.

Sub caldura înabusitoare, care le forta pe jucatoare sa-si traga sufletul dupa fiecare schimb si sa apeleze la pungi cu gheata în pauze, elvetianca si-a pierdut încet-încet nervii, luciditatea si precizia. „Jennifer a fost tare pîna la ultimul punct. Aceasta e diferenta. Nu ma mai puteam misca”, a spus Hingis. Pentru ea a fost a sasea finala consecutiva la Melbourne si a treia la rînd pe care nu a putut s-o cîstige. Capriati a obligat-o la aceasta simetrie pe jumatate trista.
Sursa: www.prosport.ro